Kan give pensionister 5000 kroner ekstra: Vil indføre særskat for 16,5 mia. kroner

Politik

24/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Partiet vil øge folkepensionen allerede fra 2024.

Enhedslisten vil indføre skat på el-spekulanter og sætte folkepensionen op.

Det skriver partiet i en pressemeddelelse, hvor de præsenterer udspillet til særskatten, som eftersigende vil skaffe statskassen 16,5 milliarder kroner.

I pressemeddelelsen argumenterer partiet for, at hvor energi- og inflationskrisen var voldsom hård for almindelige danskere og mennesker på overførselsindkomster, så har energimellemhandlere spundet guld på krisen.

Ifølge partiet tjente den type selskaber 17 gange mere end deres normale overskud i 2022, men nogle selskaber har tjent op til 50 gange så meget end overskuddet fra de foregående år.

Og derfor vil partiet altså indføre en særskat på 33 procent på den del af overskuddet, der overstiger 20 procent af det normale overskud for energimellemhandlerne.

Til klima og inflationsramte danskere

Helt konkret skal energispekulanterne omfattes af det såkaldte solidaritetsbidrag, som regeringen allerede har pålagt olieselskaber, der opererer i Danmark.

Det indebærer, at den del af overskuddet fra 2022, der overstiger 20 procent af det normale overskud, bliver beskattet med en særskat på 33 procent.

Det vil anslået indbringe fælleskassen 16,5 milliarder kr., som Enhedslisten vil bruge på klimaomstilling og på at hjælpe de danskere, der er hårdest ramt af inflationen.

Selvom energikrisen og inflationen det seneste år har gjort det meget dyrere at være dansker, så er folkepensionen og andre forsørgelsesydelser nemlig ikke fulgt med. Det skyldes, at de reguleres med to års forsinkelse i forhold til lønudviklingen.

Det, mener Enhedslisten, har skabt et voldsomt efterslæb, der presser dem, som i forvejen har mindst at leve for, og partiet vil derfor fjerne efterslæbet og fremrykke reguleringen af folkepensionen og andre ydelser, ved at forhøje dem med 5 procent ekstra i 2024.

På den måde får en enlig folkepensionist med ret til fuldt pensionstillæg og ældrecheck i alt 5.050 kr. ekstra efter skat i 2024.

Resten af indtægterne fra den særlige beskatning af el-spekulanterne vil Enhedslisten bruge på en klimaomstillingsfond.