Har nået 50.000 underskrifter - bagedyst-vinders borgerforslag skal tages op i Folketinget

Politik

31/07/2023

Foto: Barbara / Pixabay
Foto: Barbara / Pixabay

Skrevet af J. Bøgen

Det er dog ikke givet, at politikerne vil lave en lovændring.

Diabetikere står med en del udfordringer i hverdagen, som mange af os nok næppe kan sætte os helt ind i.

En af de ting, diabetikere skal forholde sig til, er, hvor meget insulin, de skal have for at være sikre på at overleve.

Der findes forskellige måder at måle det på, og en af de mest almindelige er ved at tage en lille blodprøve i en bestemt måler, som så viser, hvor meget sukker der er i blodet, og på den måde kan diabetikere dosere insulinen korrekt.

Men der er sket store teknologiske landvindinger inden for også dette område de senere år, og en af de ting, der er blevet opfundet, er en såkaldt SGM (Sensorbaseret glukosemåler). Det er en lille sensor, som oftest sidder på overarmen eller på maven, som sender en besked til for eksempel telefonen med et tal for, hvad blodsukkerniveauet er.

SGM'er er også tilgængelige i Danmark, men det er langt fra alle diabetikere, der bliver godkendt til at få en. For eksempel vinderen af Den Store Bagedyst, Liv Martine Hansen, som i marts fortalte TV 2 Nord, at det ellers ikke, var fordi hun ikke havde prøvet.

"Jeg fik afslag af min kommune, hvor jeg søgte om den et par gange. Til sidst besluttede jeg mig for selv at skaffe en, hvilket man ikke rigtig kunne i 2016, som man kan i dag," forklarede den bageglade kvinde dengang.

Startede borgerforslag

Liv Martine Hansen endte med at kontakte en producent af SGM'er, som gerne ville sponsorere hende, og dermed fik hun sit apparat.

Men det kan ikke passe, at det er postnummeret, der afgør, om en diabetiker kan få en så vigtig sensor, og derfor var sagen ikke slut for Liv Martine Hansen endnu.

Hun oprettede nemlig borgerforslaget 'Personer med insulinkrævende diabetes skal have ret til at få tildelt en sensorbaseret glukosemåler' - og nu har forslaget nået 50.000 underskrifter.

Det betyder, at Folketinget er pålagt at tage forslaget op i blandt partierne og diskutere muligheden for at ændre i lovgivningen. Politikerne er dog ikke pålagt at godkende en sådan lovændring.