Åbner for at legalisere kokain: Dansk partiformand chokerer i podcast

Politik

05/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Synes du, det skal være lovligt?

Debatten om, hvorvidt hash skal legaliseres i Danmark er i ny og næ oppe at vende - senest efter et voldsomt skuddrab fik indbyggerne på Cristiania til at beslutte, at Pusher Street skal nedlægges.

Men står det til formanden for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, kan det meget vel være, at hårdere stoffer også skal være lovlige at købe og bruge.

I podcasten "Casper 3080 Tikøb" siger Vanopslagh ifølge DR:

"Jeg har jo ikke et behov for at stoppe det, medmindre det er et stort problem. Det er det jo, hvis du har et misbrug, eller hvis stoffet er meget urent. Men hvis du er en voksen mand, du har styr på dit liv og tre gange om året til en eller anden fest gerne vil tage noget kokain. Det mener jeg, burde være lovligt."

Partiformanden er dog hurtig til at stille en række betingelser op for, hvordan en eventuel legal handel med kokain skulle foregå.

Som eksempel nævner han, at det kunne ske fra apoteket, og at køberen får en seddel med med information om, hvor man skal ringe hen, hvis der opstår problemer.

Vanopslagh kommer desuden også modstandere af en eventuel legalisering i forkøbet ved selv at nævne udfordringerne ved, at det vil kunne få mange flere til at tage stoffet, og at det på den måde vil kunne føre til misbrug.

Justitsminister ikke imponeret

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) er, for at sige det mildt, ikke enig med sin politiske kollega.

I et opslag på Facebook skriver ministeren således:

Jeg er dybt uenig. Kokain er meget farligt og stærkt afhængighedsskabende.

Jeg er oprigtig overrasket over, at en partileder kan fremføre så vildt og uansvarligt et synspunkt.

Ifølge Liberal Alliances formand er kokain åbenbart noget man tager for sjov til fester. Og som han opfordrer til, at vi “fremmer en ansvarlig brug af”.

Det ønske deler jeg bestemt ikke. Jeg tror det ville være til skade for mange mennesker og samfundet generelt med en legalisering af hård narko.

Ministeren henviser desuden til en ekspert, som DR har talt med. Her lyder advarslen, at en legalisering vil være et signal til de unge om, at det her er knap så farligt, som vi tidligere har gået og sagt, og at det signal vil kunne få unge, som står på kanten til at prøve det.