Samtidig fjerner man ca. 60.000 samtaler i jobcentret for sygemeldte, der har et job at vende tilbage til, hvis deres sygdomsforløb er ukompliceret.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) siger:
"Regeringen vil fjerne bureaukrati, unødvendigt papirarbejde og detailstyring. Med aftalen frisætter vi både den sygemeldte borger og den kommunale medarbejder fra rigide krav om alt fra samtaler og rehabiliteringsteams til lægeattester. Det skal give mulighed for at sammensætte en mere værdig indsats."
Hun fortsætter:
" Vi har hentet stor inspiration fra frikommuneforsøgene i blandt andet Nordjylland, hvor der med stor succes er arbejdet med meget af det, som vi nu ændrer. Det glæder mig, at et bredt flertal i Folketinget er enige i, at frisættelse og tillid er vejen frem, så resten af landet nu får samme frihedsgrader."
Bred aftale fra foråret
Lovforslaget udspringer af en aftale fra foråret mellem regeringen (Socialdemokraterne, Venstre og Moderaterne) og forligspartierne bag reformen af sygedagpengesystemet (Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti).
Udover at forenkle og målrette sygedagpengesystemet til gavn for alle sygemeldte skal aftalen også styrke kommunernes fokus på alvorligt syge.
Det forventes, at aftalen samlet set vil indebære mindreudgifter på 79 mio. kroner i 2025 og frem. Provenuet vil indgå i regeringens målsætning om at finde 3 mia. kroner på beskæftigelsesområdet i 2030.
Lovforslaget indeholder 10 initiativer
Fleksibel brug af rehabiliteringsteams
Fleksibel sammensætning af rehabiliteringsteams
Mestringsforløb skal gives ud fra en faglig vurdering
Forenkling af visitationskategorierne
Færre krav til sygemeldte fra beskæftigelse
Styrket fokus på kommunens kontakt med alvorligt syge
Forenkling af ”Mit sygefravær”
Mulighed for at vise lægeattester for sygemeldte borgere
Afskaffelse af generelt krav om lægeattester
Undersøge mulighed for at ændre i kommunens anmodning om lægeattester