Pensionsopsparingen kommer allerede på tale, når du tager hul på at arbejde.
Men des ældre man bliver, des større et emne bliver samtaleemnet.
Dog viser nye tal, at det ikke er lige sjovt for alle danskerne, når snakken falder på netop det emne.
Mens mange danskere nyder godt af voksende pensionsopsparinger, står omkring 338.000 danskerne mellem 25 og 59 år uden noget sikkerhedsnet til deres tredje alder.
Det skriver B.T.
Dybdegående problem
Disse tal, fra Forsikring & Pension (F&P), kaster lys over et dybdegående problem i det ellers roste danske pensionssystem.
Især lønmodtagere og selvstændige uden pensionsordninger står over for en dyster fremtid med risiko for markant lavere levestandard som pensionister.
Kent Damsgaard, der er administrerende direktør hos F&P, udtrykker overraskelse over omfanget af problemet:
"Vi har et meget modnet pensionssystem, hvor ni ud af ti på arbejdsmarkedet har en pensionsordning. Det fylder også meget i den offentlige debat. Alligevel er der tusindvis af danskere, der ingen pensionsopsparing har", siger han og påpeger, at regeringen skal sætte en lup over det nuværende skattefradrag.
Kan belaste samfundsøkonomien
Ud over de individuelle konsekvenser for de berørte, påpeger eksperter, at denne 'restgruppe' udgør en belastning for den danske økonomi.
Manglende privat opsparing fører til øgede offentlige udgifter og kan underminere opbakningen til det danske pensionssystem, advarer de.
Torben M. Andersen, der er professor i økonomi, understreger alvoren i situationen for dem uden opsparing.
De kan nemlig se frem til en grim overraskelse, når de engang bliver gamle nok til at forlade arbejdsmarkedet. Det betyder ikke, at de ryger ud i decideret fattigdom, men de skal forvente, at deres levestandard vil falde markant, medmindre de vælger at blive længere på arbejdsmarkedet.