Skattestyrelsen med kraftig opfordring inden årsopgørelsen

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Kaosweekenden er ved at begynde ...

Det er egentlig først på mandag, vi officielt kan komme ind og få nysgerrigheden stillet.

Men allerede nu, fredag morgen, er der flere danskere, der forsøger at logge ind og se deres årsopgørelse på skat.dk.

Det betyder, at den automatiske kø-funktion allerede er blevet aktiveret, og det får Skattestyrelsens fagdirektør, Jan Møller Mikkelsen, til at komme med en klar opfordring.

"Årsopgørelsen for 2023 er ikke åben endnu. Vi arbejder på at få systemerne klar og lover, vi nok skal give besked, så snart vi åbner," siger han til TV 2.

Sidste år blev godt 25 milliarder kroners overskudsskat sendt retur til danskerne. Samtidig skulle næsten 6,5 milliarder kroner betales tilbage i restskat.

Særligt ét fradrag kan gøre forskellen

Hvis du åbner for årsopgørelsen og ser et rødt tal, skal du imidlertid ikke fortvivle med det samme. Der er nemlig nogle fradrag, Skattestyrelsen ikke har fået fra din arbejdsgiver og din bank, og derfor har du selv mulighed for at påvirke resultatet (inden for lovens rammer, selvfølgelig).

Det største fradrag, vi danskere har, er kørselsfradraget. Det er imidlertid ikke et fradrag, der automatisk bliver registreret hos SKAT, og det betyder, du potentielt går glip af rigtig mange penge.

Hvis du har mere end 24 kilometer på arbejde, uanset transportform, gælder det derfor om at få det skrevet ind i din årsopgørelse, hvor mange dage du har pendlet i 2023 - for det kan hurtigt forvandle din ekstra skatteregning til en klækkelig udbetaling, når den overskydende skat bliver sendt tilbage til danskerne.

Derudover råder Jan Møller Mikkelsen også til, at man får kigget på servicefradraget, som man kan få, hvis man har brugt penge på havearbejde eller hjælp i hjemmet, ligesom også investeringsfradraget fortjener et eftersyn.

Den 12. april begynder udbetalingen af overskydende skat.