Sådan får du tøjet tilbage til normal størrelse, hvis det er krymppet i vask

Mode med mere

23/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er vist et trick, der er mange, der har efterlyst!

Hvor mange yndlingstrøjer og -bukser har ikke måttet lade livet, fordi de var skrumpet i vask? Måske har et enkelt forhold eller otte endda også nået sin slutning, fordi den ene part vaskede noget forkert og dermed ødelagde noget værdifuldt?

Okay, det sidste håber jeg så ikke er sket, men ikke desto mindre har vi alle på et eller andet tidspunkt stået med nytørret tøj fra tørretumbleren, der er kommet ud i en helt anden størrelse, end det havde, da vi puttede det ind i maskinen.

Mange har uden tvivl forsøgt at påkalde sig hjælp fra de højere magter i håbet om at finde en løsning, der kunne få tøjet tilbage til den rigtige størrelse, og vore bønner er blevet hørt! Dog ikke fra de højere magter, men fra de sociale medier.

TikTok-brugeren Armen Adamjan har nemlig delt et genialt trick, hvor du på under en time kan få dit tøj tilbage til normal størrelse - kun ved at bruge nogle almindelige husholdningsprodukter.

Derfor krymper tøjet

Før vi begynder på Mission Red-Kjolen-Og-Skjorten, er det nødvendigt, at vi lige forstår, hvorfor tøjet skrumper til at starte med.

Når dit tøj bliver vådt, udvider stoftrådene sig, men når de udsættes for varmen fra en tørretumbler, begynder disse tråde at krølle og trække sig tættere sammen, og voilà - din skjorte er nu en crop top og din kjole passer bedre til en barbiedukke.

Løsningen er at løsne stoffet og strække de sammenkrympede tråde ud igen, og det er her Armen Adamjans trick kommer ind i billedet.

Sådan gør du

Du skal bruge en spand, balsam eller endda babyshampoo, varmt vand og et stort håndklæde.

1) Start med at fylde spanden med lunkent vand.

2) Tilsæt balsam eller babyshampoo (vi anbefaler at bruge en udvaskelig balsam for at undgå rester).

3) Brug omkring en halv kop balsam til en fuld spand vand, så dit tøj ikke ender med at blive slimet.

4) Bland balsamen godt, indtil vandet bliver uklar hvid.

5) Læg dit krympede tøj i blød i denne balsamvandblanding i ca. 30 minutter.

Efter iblødsætning skal du tage tøjet ud af spanden, men ikke skylle det helt. Klem forsigtigt vandet ud, uden at vride tøjet, og læg det derefter fladt på et tørt håndklæde.

Rul så tøjet op i håndklædet og tryk forsigtigt for at fjerne overskydende vand. Stoffet skal være fugtigt, men ikke gennemblødt.

Og så kommer vi til den del af missionen, hvor du for alvor kan se resultaterne af dine anstrengelser!

Forsigtigt går du i gang med at trække blødt i stoffet for at genskabe både form og størrelse. Når du er nået til den rette facon, skal du lægge tøjet på et nyt håndklæde, så det kan tørre.

For at forhindre, at materialet ruller sammen igen, kan du placere tunge genstande som bøger eller papirvægte på tøjet for at holde det stramt.

Du kan se Armen Adamjan genistreg her: