Overraskende forskning: Gråt hår kan måske få farven tilbage

Mode med mere

28/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det ser ud til, at det hænger sammen med vores sindstilstand.

Få forkyndere af alderdom er tydeligere end synet af gråt hår.

Når vi bliver ældre, mister sorte, brune, blonde eller røde hårstrå deres ungdommelige nuance. Selvom dette kan virke som en permanent ændring, afslører forskning, at den grånende proces kan vendes - i det mindste midlertidigt.

Det skriver Scientific American.

Det besynderlige tilfælde

Allerede i 1972 kom de første videnskabelige tegn på, at gråt hår ikke nødvendigvis er en konstant tilstand. I et videnskabeligt studie fra dengang rapporterede den afdøde hudlæge Stanley Comaish om et møde med en 38-årig mand, der havde, hvad han beskrev som et "meget usædvanligt træk."

Selvom langt størstedelen af ​​mandens hår enten var helt sort eller helt hvidt, var tre hårstrå lyse nær enderne, men mørke nær rødderne.

Dette signalerede en vending i den normale grånende proces, som begynder ved roden.

Nyere forskning forstærker teori

I en undersøgelse offentliggjort i 2021 i eLife gav en gruppe forskere det mest robuste bevis på dette fænomen til dato i hår fra omkring et dusin mennesker i forskellige aldre, etniciteter og køn.

Her blev der også beskrevet om lignende grånende mønstre med efterfølgende "omvendelse" - og forskerne fandt ud af, at den grånende effekt var forbundet til perioder med stress, hvilket indebærer, at denne aldringsrelaterede proces er tæt forbundet med vores psykologiske velvære.

Disse resultater tyder på "at der er et vindue af muligheder, hvor gråning sandsynligvis er meget mere reversibelt, end man havde troet i lang tid," siger undersøgelsens medforfatter Ralf Paus, dermatolog ved University of Miami.

Overraskende resultater

For omkring fire år siden overvejede Martin Picard, en mitokondriel psykobiolog ved Columbia University, hvordan vores celler bliver gamle på en flertrins måde, hvor nogle af dem begynder at vise tegn på aldring på meget tidligere tidspunkter end andre.

Denne patchwork-proces, indså han, var tydeligt synlig på vores hoved, hvor vores hår ikke alle bliver gråt på samme tid.

"Det virkede som om håret på en måde rekapitulerede, hvad vi ved, der sker på celleniveau," siger Picard. "Måske er der noget at lære der. Måske er de hår, der først bliver hvide, de mere sårbare eller mindst modstandsdygtige."

Til sidst var Picard og hans hold i stand til at finde 14 personer - mænd og kvinder fra ni til 65 år med forskellig etnisk baggrund (selvom størstedelen var hvide). Disse personer gav både enkelt- og tofarvede hårstrå fra forskellige dele af kroppen , herunder hovedbunden, ansigtet og skambenet.

Forskerne udviklede derefter en teknik til at digitalisere og kvantificere de subtile farveændringer, som de kaldte hårpigmenteringsmønstre langs hver hårstrå.

Disse mønstre afslørede noget overraskende: Hos 10 af disse deltagere, som var mellem 9 og 39 år, genvandt nogle grånende hår farve. Holdet fandt også ud af, at dette ikke kun skete på hovedet, men også i andre kropslige områder.

"Da vi så det her i kønsbehåringen, tænkte vi: 'Okay, det er rigtigt'," siger Picard. "Dette sker ikke kun i én person eller på hovedet, men på tværs af hele kroppen."

Han tilføjer, at fordi reversibiliteten kun optrådte i nogle hårsække, er den dog sandsynligvis begrænset til bestemte perioder, hvor ændringer stadig kan forekomme.

Stress eller afslapning

Denne analyse afslørede, at de tidspunkter, hvor gråning eller vending opstod, var forbundet til perioder med betydelig stress eller afslapning.

Hos en person, en 35-årig mand med rødbrun hår, vendte fem hårstrå tilbage til deres normale farve i forbindelse med en to-ugers ferie.

En andet forsøgsperson, en 30-årig kvinde med sort hår, havde et hårstrå, der indeholdt et hvidt segment, der svarede til to måneder, hvor hun gennemgik en skilsmisse og flytning - hendes mest stressede periode i året.

Eva Peters, en psykoneuroimmunolog ved universitetshospitalet i Giessen og Marburg i Tyskland, som ikke var involveret i dette arbejde, siger, at dette er en "meget kreativ og velkonceptualiseret undersøgelse."

Men, tilføjer hun, fordi antallet af tilfælde, som forskerne var i stand til at se på, var relativt lille - især i den stressrelaterede del af undersøgelsen - er der behov for yderligere forskning for at bekræfte disse resultater.