Vi har fået anbefalingerne til kriser: Her er Fødevarestyrelsens guide til opbevaring af mad og drikke

Mad og drikke

22/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Nu hvor anbefalingerne er kommet fra Beredskabet, er det med at gå i dybden, når det kommer til mad og drikke.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Siden i lørdags er forberedelse til kriser blevet en markant mere udbredt ting blandt danskerne.

Det var nemlig den dag, regeringen og Beredskabsstyrelsen præsenterede en liste over råd til, hvad man som dansker bør have på lager i tilfælde af en krisesituation.

Anbefalingerne lyder, at en husholdning skal kunne klare sig i tre dage, og derfor skal man sørge for at have et lager af drikkevarer og mad til 72 timer.

Men hvad hvis krisen består af et angreb på vores elektricitetsnet? Så nytter det ikke meget at have masser af mad i køleskabet eller fryseren ...

Derfor er Fødevarestyrelsen gået i dybden med deres råd i forhold til netop mad og drikke til tre dages krise.

Hvad skal du købe?

Langtidsholdbare fødevarer som supplement

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du indkøber langtidsholdbare fødevarer, som ikke kræver nedkøling og som kræver ingen eller minimal tilberedning.

Som eksempler nævnes knækbrød, konserves med spiseklarfisk, pasta eller couscous, gryn, nødder og lignende.

Mængderne vil variere alt efter husholdningens størrelse, så der må det være op til den enkelte at vurdere, hvor meget der er behov for at have på lager.

Sørg for at købe mad, som du og din familie kan lide at spise, og som I bruger til dagligt. Brug løbende af dit lager og fyld op med nye varer. Så undgår du madspild.

Køb særlige fødevarer ved behov

Hvis du har børn under et år, kan du have færdigblandet modermælkserstatning, mad på glas og klemposer på lager. Sørg for det er mad, som barnet kan lide, og som passer til barnets alder og udvikling.

Hvis du er vegetar, kan du i stedet for kød/fisk have ekstra bælgfrugter på lager.

Vær opmærksom på eventuelle allergener.

Vand

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du har 3 liter vand per person per døgn. Hvis du derfor har 9 liter vand per person i dit lager, har du vand til at drikke og til at lave mad til tre dage.

Sørg for at skifte vandet ud i ny og næ. Brug evt. af vandet, når der skal vandes i haven eller laves mad, så det ikke går til spilde.

Opbevaring og holdbarhed

Mad i køleskab uden strøm

Hvis strømmen bliver afbrudt, gælder det om at bruge maden i køleskabet først.

Det er desuden vigtigt ikke at åbne hverken køleskab eller fryser, før det er nødvendigt. Det holder bedre på kulden. På samme måde skal du heller lade køleskabsdøren stå åben, imens du hælder et glas mælk op til dig selv.

Letfordærvelige, delvist optøede frostvarer (som kød og fisk) kan tilberedes og spises, så længe temperaturen i maden ikke overstiger 5°C. Sø

Hvis krisen opstår i den kolde årstid (hvilket Fødevarestyrelsen definerer som under 10 grader i gennemsnit), kan man opbevare kølevarer udendørs i kortere periode. Sørg for, at de er beskyttet mod skadedyr, kæledyr og fugle.

Fødevarers holdbarhed ved stuetemperatur
  • Frugt, grønt og bælgfrugter: Friske varer kan holde sig i mindst et par dage. Konserveres med spiseklare grøntsager har længere holdbarhed.

  • Brød og kornprodukter: Friske produkter kan holde sig i mindst et par dage. Knækbrød og havregryn har længere holdbarhed.

  • Mejeriprodukter: Friske mejeriprodukter holder ikke længe. Et alternativ kan være langtidsholdbar mælk.

  • Konserves: Gå efter små pakninger, når du køber konserves til dit lager. Åbnet konserves holder sig ikke længe, og du bør hælde det åbnede indhold over i f.eks. en plastboks. 

Alternativ tilberedning

Hvis strømmen går, er der mange af os, der ikke vil kunne bruge vores komfur eller ovn. Derfor gælder det om at tænke kreativt, når maden skal tilberedes.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man har et stormkøkken eller et "campingkøkken" på lager i disse tilfælde. Man kan også bruge udendørs grill.

Spar på vandet, når du tilbereder vandet, for eksempel ved at koge pasta direkte i den spiseklare suppe.

Hvis du ikke har mulighed for at tilberede din mad på alternative måder, så sørg for at dit lager består af mad, som ikke kræver tilberedning.