Da vinteren er over os, er der mange, der kæmper med forkølelse og influenza. Selvom hvile og tålmodighed er de eneste reelle kure mod disse sygdomme, kan man selv gøre noget for at indre symptomerne undervejs eller endda mindske risikoen for at blive syge til at begynde med.
Vores kost spiller en afgørende rolle i at opretholde et stærkt immunforsvar, som beskytter os mod infektioner. Hvis dit immunforsvar er sundt, er du mindre tilbøjelig til at blive syg - og hvis du gør, vil din krop være bedre rustet til hurtigt at bekæmpe sygdommen.
C-vitamin er således en essentiel del af en sund kost og sammen med andre næringsstoffer som D-vitamin, zink og kalium, kan det styrke immunforsvaret. Men modsat hvad mange tror, er citrusfrugter ikke den eneste - eller bedste - kilde til C-vitamin.
En grøntsag har faktisk en højere koncentration af C-vitamin og er nem at finde i supermarkeder.
Peberfrugter er din ven
Grøn peberfrugt indeholder nemlig hele 104 mg C-vitamin pr. 100 g, hvilket overgår citroner, der kun har 49 mg pr. 100 g.
Faktisk er det værd at bemærke, at jo mere moden, peberfrugten er, jo højere vil indholdet af C-vitamin være. En gul peberfrugt når således op på 134 mg C-vitamin pr. 100 g, og rød peberfrugt giver 163 mg C-vitamin pr. 100 gram.
Appelsiner indeholder 54 mg pr. 100 g, mens grapefrugter kun har 31,2 mg. At inkludere en bred vifte af frugter og grøntsager i kosten er altid en fordel, men peberfrugter er uden tvivl et godt valg. En portion på blot 50 g kan opfylde den anbefalede daglige dosis på 40 mg.
En TikTok-bruger har fremhævet, at peberfrugter, sammen med citrusfrugter og kiwi, er fremragende kilder til dette essentielle næringsstof.
"Kroppen lagrer ikke C-vitamin, og den gule peberfrugt indeholder mest C-vitamin af alle de frugter, du lige så," lyder det i videoen ifølge mediet SurreyLive.
NHS (de britiske sundhedsmynidgheder, red.) understreger, at en normal kost bør give tilstrækkeligt med C-vitamin, men fordi kroppen ikke kan lagre det, skal det indtages dagligt.
Jordbær, solbær, broccoli, rosenkål og kartofler er også gode kilder.