Kartoffelmos er en af de mest populære sideretter i skandinavien. Dens konsistens og smag er ganske enkelt uimodståelige.
Men man laver ikke kartoffelmos på samme måde rundt om i verden, og hvordan tilbereder man for eksempel kartoffelmos i Tyskland? Er kartofler sunde? Og er der nogen, som slet ikke vil spise dem?
Nyheder24.dk har kigget nærmere på det.
Opskrift på ægte kartoffelmos
Hvad skal vi forberede?
Kartofler
Smør (10-12 g smør per 100 g uskrællede kartofler)
Varm mælk
Salt
Stødt muskatnød
Skræl kartoflerne og skær dem i stykker. Kog dem derefter i en gryde med usaltet vand og lad dem koge lidt længere, 30-45 minutter.
Lad kartoflerne dræne af.
Tilsæt smør, salt, muskatnød og varm mælk til de stadig varme kartofler.
Mos dem først med en kartoffelpresser og blend derefter kort med en stavblender.
Server til kødretter.
Kartoffelmos kan opbevares i køleskabet i en lufttæt beholder i op til 3 dage. Varm i vandbad, fryses ikke.
Er kartofler sunde?
Ja, men intet skal overdrives. Kartofler er en vigtig kilde til vitamin C og B6, folinsyre og kalium. Deres skind indeholder antioxidanter og andre værdifulde næringsstoffer. Kartofler sænker blodtrykket og hjælper os med at tabe os.
Pas på med pommes frites og chips
Når vi taler om sundhedsfordelene ved kartofler, mener vi absolut ikke chips og pommes frites. Selvom de er lavet af kartofler, er de langt fra en sund grøntsag. De fremmer fedme, hjertesygdomme og diabetes.
Hvem bør ikke spise kartofler?
Hvis kogte eller bagte kartofler er så sunde, er der så nogen, der ikke har godt af at spise dem?
Ja, men det er undtagelsestilfælde.
Personer, der er allergiske over for patatin, et af de vigtigste proteiner i kartofler, bør helt sikkert undgå at spise kartofler. Også personer med diabetes bør begrænse deres forbrug, da kartofler har et meget højt kulhydratindhold.