Skal du på festival eller telttur? Sådan undgår du at blive syg af maden

Mad og drikke

25/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Få de gode råd til hvad du skal pakke og hvordan du pakker det bedst, så det holder sig i det varme telt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis du godt kan lid at campere eller tage på festival så kender du følelsen af et kogende varmt telt efter et par timer i solen.

Drivhuseffekten?

Det er drivhuseffekten som gør at dit telt bliver så varmt. Solen kan komme igennem teltets stof og varme luften op indeni, men den varme luft kan ikke komme ud igen.

På grund af det får du et meget varmt telt i løbet af dagen som også holder på varmen til sent om aftenen. Derfor kan det også være svært at opbevare sin mad optimalt i et telt.

Bakterier stortrives mellem 20-40 °C. 1 bakterie kan blive til 1.000 på tre timer og til 1 million på seks timer ved stuetemperatur, og derfor kan mad du har haft i teltet gøre dig syg.

4 gode råd

Nu kommer fødevarestyrelsen dog med 4 råd til, hvordan du undgår at få det dårligt af din medbragte mad:

  1. Læg maden i en køletaske – evt. med køleelementer. Pålæg, sandwich og andet mad bør holdes køligt, så maden ikke udvikler sig til en bakteriebombe.

  2. Medbring evt. mad, som ikke skal på køl.

  3. Vask hænder efter toiletbesøg, og inden du spiser. Hvis det ikke er muligt, så brug håndsprit.

  4. Undgå at spise sandwich, pålæg og andet mad, der har ligget og lumret for længe i varmen.

Det skal du tage med

Der er nogle ting der kan holde længere tid i et telt og derfor skal man også vælge med omhu, når man pakker sin madpakke - lige meget om det er til en campingtur eller en tur på festival.

DR har samlet de 7 ting der giver bedst mening at pakke i madpakken.

  • Rugbrød, grahamsboller og knækbrød, gerne fuldkorns.

  • Pålæg på dåse: Makrel, tun, leverpostej, torskerogn med citron til, humus.

  • Ost, fx brie eller skæreost.

  • Cherrytomater, avocado, agurker, gulerødder.

  • Æbler, blommer og kirsebær.

  • Nødder, mandler og pistacienødder.

  • Juice-brikker.