Sådan undgår du allergiske krydsreaktioner til julemiddagen

Mad og drikke

20/12/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

For mange mennesker med pollenallergi kan julemaden ende ud i kløe og hævelser rundt om eller i munden. Bare rolig, det er ikke i sig selv farligt. Det er en krydsreaktion. Og der er måder, du kan sørge for at skabe en julemiddag, der er fri for ubehag i munden for dig selv eller dine gæster. Se listen over fødevarer, som kan give krydsreaktioner her.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det virker måske overraskende, at pollen kan spille en rolle om vinteren eller have forbindelse til julemad. Men flere af julens lækkerier kan faktisk udløse en reaktion.

Ifølge Astma-Allergi Danmark er risalamande, appelsiner og nødderne du knækker er nogle af de ting, der kan give symptomer som kløe og lettere hævelse, hvis du har en pollenallergi.

Det er ikke helt logisk, at pollen kan spøge om vinteren, eller have noget som helst med julemad at gøre, men reaktionen er faktisk almindelig.

Kroppen reagerer nemlig, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og så de lignende stoffer i fødevarer, som primært er frugt og grøntsager. Denne reaktion kaldes krydsreaktioner.

Faktisk er det hver anden med allergi over for både birke-, græs- og bynkepollen, der får symptomer, når de spiser visse nødder, frugter og grøntsager. Blandt dem, der kun har birkepollenallergi oplever hver tredje krydsreaktioner.

I langt de fleste tilfælde er reaktionerne på fødevarer, som krydsreagerer med pollen lette og og forbigående. I sjældne tilfælde kan der opstå hævelser i svælget og halsen, så vejrtrækningen bliver besværet. 

Ved pludselig, kraftig hævelse af svælg og hals, skal du omgående søge læge eller ringe 1-1-2.

Hvis du før har oplevet at få kraftige reaktioner på grund af fødevarer, som krydsreagerer med pollen, er det vigtigt at tale med lægen om, hvilke forholdsregler du skal tage, hvis du ved et uheld kommer til at spise noget, du ikke kan tåle.

Måske er der tale om en egentlig fødevareallergi, der skal udredes yderlige.

Læs mere om fødevareallergi her:  Hvad er fødevareallergi? - Astma-Allergi Danmark

Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og de lignende stoffer i fødevarer, primært frugt og grøntsager. Denne reaktion kaldes krydsreaktioner.

Gode råd om pollenallergi og mad

Bagt, kogt og stegt 

De fleste med pollenallergi kan bedre tåle fødevarerne, når de er blevet kogt, bagt eller stegt. Får du symptomer af rå selleri, peanuts/jordnødder og nødder, kan du dog opleve også at have problemer med de fødevarer, når de er varmebehandlede. Du må prøve dig frem, medmindre du har oplevet meget kraftige reaktioner. Da bør du tale med lægen.

Med eller uden skræl

Nogle med birkepollenallergi kan opleve, at de får symptomer fra næse og øjne, når de rører ved kartofler og gulerødder. Hvis du får nyseture og kløe i næsen, når du skraber kartofler, er det en god idé at koge kartoflerne og derefter pille dem. Måske kan du bedre tåle gamle kartofler end nye.

Erfaringen viser, at visse æblesorter tåles bedre end andre. Nogle tåler også revne æbler bedre end hele æbler. Hvis du skræller frugterne, kan du muligvis bedre tåle dem.

Fødevarer som kan give krydsreaktioner ved pollenallergi

Herunder finder du lister over fødevarer, som kan krydsreagere med pollen. Listerne er ikke forbudslister, men kan bruges som en vejledning i, hvilke fødevarer du skal være opmærksom på. Det er sjældent, at man får symptomer fra alle de fødevarer der står opført.

Du kan derfor godt spise de frugter og grøntsager, der ikke giver dig symptomer, også selvom de står på listen.

Fødevarer, som kan give allergiske reaktioner ved birkepollenallergi

  • Abrikos

  • Blomme

  • Fersken

  • Kirsebær

  • Kiwi

  • Nektarin

  • Pære

  • Æble

  • Gulerod

  • Kartoffel

  • Tomat

  • Peberfrugt

  • Selleri

  • Jordnød/peanut

  • Hasselnød

  • Mandel

  • Paranød

  • Valnød

Læs mere om allergi over for birkepollen.

Fødevarer, som kan give allergiske reaktioner ved græspollenallergi

  • Appelsin

  • Melon

  • Tomat

  • Ært

  • Jordnød/peanut

Læs mere om allergi over for græspollen.

Fødevarer, som kan give allergiske reaktioner ved bynkepollenallergi

  • Melon

  • Solsikkekerner

  • Peberfrugt

  • Gulerod

  • Pastinak

  • Persillerod

  • Selleri

  • Kamille

  • Persille

Læs mere om allergi over for bynkepollen.

Krydderier og krydderurter

Krydderier og krydderurter kan give symptomer, hvis man er allergisk over for selleri og samtidig er allergisk over for bynkepollen eller birkepollen. Reaktioner over for krydderier og krydderurter forekommer sjældent.

  • Anis

  • Karry

  • Merian

  • Basilikum

  • Koriander

  • Oregano

  • Dild

  • Kommen

  • Paprika

  • Estragon

  • Løvstikke

  • Sort peber

  • Fennikel

  • Malurt

  • Timian

Eksotiske frugter og grøntsager:

Nogle mennesker med pollenallergi får uventede symptomer, når de spiser rå eksotiske frugter og grøntsager for eksempel på rejser. Hvis du normalt har kraftige reaktioner på mad, er det en god idé at nøjes med små bidder af frugter og grøntsager, indtil du ved, om du kan tåle dem.