Passer på hjernen og hukommelsen: Neurolog anbefaler at putte dette i kaffen

Mad og drikke

30/09/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Kaffe kan vise sig at være en allieret, når det kommer til at forbedre hukommelsen hos mennesker.

Mange mennesker starter dagen med en kop kaffe, da den giver et energiboost takket være indholdet af koffein. Hvad mange dog ikke ved, er, at kaffe også har andre fordele, såsom at forbedre hukommelsen og fremme hjernens sundhed på lang sigt.

Ifølge en læge fra Harvard skal kaffe opfylde to betingelser for at være sund. Den amerikanske neurolog Dr. Brandon Crawford har udtalt til websitet She Finds, at der findes visse krydderier, der kan stimulere hjernen, når de tilføjes til den sædvanlige kop morgenkaffe.

Lægen fremhævede den forskel, det kan gøre at tilsætte krydderier som kanel, gurkemeje, ingefær, muskatnød og sort peber. Han forklarede, hvad hver af disse krydderier gør for kroppen, når de tilsættes kaffe.

Kanel

Kanel har mange sundhedsmæssige fordele for hjernen. Det har et højt indhold på antioxidanter og hjælper med at bekæmpe oxidativt stress, som er en nøglefaktor i udviklingen af neurodegenerative sygdomme som Alzheimers.

Desuden hjælper kanel med at regulere blodsukkerniveauet, hvilket også er vigtigt for at bevare kognitiv funktion og forebygge neurodegenerative sygdomme.

"Det kan regulere blodsukkerniveauet, hvilket er afgørende for at opretholde kognitive funktioner og forhindre neurodegenerative sygdomme," sagde Dr. Crawford.

Ingefær

Hvad angår ingefær, fremhævede lægen dets antiinflammatoriske potentiale, som kan bidrage til at forbedre den kognitive funktion, reducere inflammation og oxidativt stress i hjernen.

Han nævnte også, at ingefær hjælper med at balancere neurotransmittere, hvilket er essentielt for at bevare koncentrationsevnen og mental skarphed.

Gurkemeje

Ifølge Dr. Crawford har gurkemeje, takket være det aktive stof curcumin, stærke antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber. Det kan reducere inflammation og oxidativ skade i hjernen samt øge niveauerne af BDNF, der er vigtig for væksten af nye neuroner.

"Det øger niveauerne af hjernens vækstfaktor, BDNF, som fremmer væksten af nye neuroner og bekæmper flere degenerative processer i hjernen," forklarede Crawford.

Muskatnød

Muskatnød er et populært krydderi i forbindelse med madlavning og kan også tilføje en særlig smag til kaffe.

Ifølge Crawford har muskatnød neurobeskyttende egenskaber, som kan forbedre hukommelsen og forhindre degeneration af de neurale veje, samtidig med at det bidrager til et positivt humør.

Sort peber

Selvom det kan virke usædvanligt, tilføjer sort peber en unik smag til kaffe og giver samtidig betydelige fordele for hjernens sundhed.

Når det kombineres med gurkemeje, forbedrer dets aktive stof absorptionen af curcumin, hvilket øger gurkemejes fordele for hjernen. Derudover fremmer sort peber fordøjelsen og optagelsen af næringsstoffer.