God tid til at øve sig - 3 tips til at lave den perfekte fastelavnsbolle

Mad og drikke

11/02/2025

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

I år falder fastelavn exceptionelt sent, hvilket danner grobund for et rekordhøjt fastelavnsbollesalg hos bagere landet over. Få konditorens tips til, hvordan fastelavnsbollen bliver perfekt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Fastelavnsbollerne rives traditionen tro af hylderne i de kommende uger, hvor salget sandsynligvis atter vil slå rekorder

I 2025 falder fastelavn nemlig først søndag den 2. marts, og da bagerier over hele landet har langet fastelavnsboller over disken siden nytår, er der i år masser af tid til at sætte tænderne i årstidens populære bagværk.

Hos brancheorganisationen Bager- og Konditormestre i Danmark forventer man, at en ekstra lang fastelavnsbollesæson får en positiv indvirken på salget.

"Hvis vi i år kan komme i nærheden af at sælge lige så mange fastelavnsboller om dagen, som vi har gjort de seneste år, så kommer vi til at sælge rekordmange. Ud fra den interesse, vi allerede kan se, så tror jeg alt andet lige, vi kommer til at se et markant større salg i år end tidligere," siger John Jønsson, der er formand for brancheorganisationen Bager- og Konditormestre i Danmark.

Også hos den landsdækkende bagerkæde KonditorBager har man store forventninger til den lange fastelavnsbollesæson.

"Lige som de seneste år er efterspørgslen stor, så snart vi har fastelavnsboller på hylderne. I år har det indtil videre klart været de gammeldags med chokolade og creme, der sælger bedst," siger Anette Drengsgaard, der er konditor hos KonditorBager i Bjerringbro og tilføjer:

"Vi har dog også store forventninger til salget af vores fastelavnsboller med fløde – folk skal bare lige være færdige med januar-kuren, som de har lovet sig selv i deres nytårsforsætter."

Sådan bliver fastelavnsbollen perfekt

For at få den gammeldags fastelavnsbolle med fyld til at sidde lige i skabet anbefaler Konditor Anette Drengsgaard tre grundlæggende råd: Dejen skal være blød, der skal være masser af fyld, og bollen skal lukkes ordentligt.

Lav en blød dej

Mange kommer til at tilsætte for meget mel, så dejen ikke er så klistret at arbejde med, men det skal man undgå, da det gør bollen tør. Dejen skal være blød, og du kan med fordel stille den på køl, inden den skal bruges, så den bliver nemmere at arbejde med.

Kom rigeligt med fyld

Du må ikke være nærig, når det kommer til crememassen – så bliver en fastelavnsbolle let kedelig at sætte tænderne i. Og hvis du har mod på det, kan du prøve med to lag fyld. Nederst et lag af marcipan, smør og sukker, og et lag med kogt konditorcreme af sødmælk, sukker, æggeblommer, vanilje og maizena ovenpå.

Luk bollen omhyggeligt

Fastelavnsbollerne skal lukkes grundigt, så fyldet ikke flyder ud. Sørg for, at dejen til hver bolle er formet som et kvadrat med fyldet placeret i midten. Dernæst samles de fire hjørner over midten, og efterfølgende foldes de fire ’nye’ hjørner op til de første, og alle otte hjørner trykkes godt sammen. Vend til sidst bollen, og giv den et tryk, inden den lægges på pladen og kommer i ovnen.