Millioner af mennesker spiser fødevarer, der forårsager flere dødsfald end tobak advarer løæge

Mad og drikke

11/10/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Mere end halvdelen af de fødevarer, mange husstande køber, udgør en alvorlig sundhedsrisiko, advarer en læge.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Uanset om det er en cremet chokoladebar eller let saltede chips, har alle en usund snack, de tyr til.

Dog begrænser ultraforarbejdede fødevarer sig ikke kun til ting, du spiser lejlighedsvis.

Fra pølser til masseproduceret brød og frugtsmagende yoghurt til instant suppe er supermarkeder fyldt med denne type fødevarer.

Lægen Chris Van Tulleken advarer om, at ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med flere dødsfald globalt end tobak.

"Jeg spiste en kost, der er meget normal for en britisk person, og jeg tog så meget på," fortæller han og fortsætter:

"Jeg kom ind i denne onde cirkel af overspisning, angst og søvnløshed. Hvis jeg havde fortsat i et år, ville jeg have fordoblet min kropsvægt."

Utroligt vanedannende

Udover hvor usunde disse fødevarer er, forklarede lægen også, at de er "ligeså vanedannende som at ryge".

Podcasten, som lægen deltog i påstod derefter, at 75 procent af de kalorier, der forbruges globalt, kommer fra seks selskaber.

Lægen uddyber: "Det er så kritisk, at vi politisk er nødt til at behandle og lægge pres på disse selskaber på samme måde som tobaksselskaber."

Dette er ikke første gang, at Van Tulleken har draget en sammenligning med tobak. Hans bog, som blev nævnt i podcasten, hævder: "En kost med højt indhold af ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med flere dødsfald globalt end tobak, forhøjet blodtryk eller andre sundhedsrisici - og 22 procent af alle dødsfald."

"Et øget forbrug af ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med følgende sygdomme: hjerte-kar-sygdomme, kræft, forhøjet blodtryk, fedtlever, inflammatorisk tarmsygdom, depression, dårlig blodfedtprofil, irritabel tyktarm, demens og skrøbelighed."

Hvad der er endnu værre, tilføjede lægen, at det er mennesker med lav indkomst, der tvinges til at spise denne mad, fordi den er billig.

Lægen Van Tulleken tilføjede: "Hvis du fjernede fattigdom, ville du fjerne omkring 60 procent af problemet med kostrelaterede sygdomme."

Kilde: Express