Vi kan alle lide at forkæle os selv med et luksuriøst måltid en gang imellem, men én dødelig fest kan koste dig mere end en kroner og ører, hvis den ikke forberedes korrekt.
Det er faktisk så farligt, at den pågældende mad er blevet kaldt verdens farligste ret, og kræver at modige kokke træner i årevis for at tilberede den korrekt. For ikke at nævne det faktum, at flere personer er kendt for at være døde efter at have indtaget den risikofyldte delikatesse.
Fugu, også kendt som kuglefisk eller blæsefisk, har indre organer, der er fyldt med livstruende mængder af giften tetrodotoxin - for hvilken der ikke findes nogen kendt modgift.
Lammer din vejrtrækning
Tetrodotoxin, som menes at være meget mere giftig end cyanid, findes især i leveren, æggestokkene, øjnene og huden på fisken. Giften, der er en natriumkanalblokker, virker effektivt ved at lamme musklerne, mens offeret forbliver fuldt bevidst.
Den uheldige person er derefter helt ude af stand til at trække vejret og dør til sidst af kvælning. Ikke en rar tanke overhovedet, vel?
På grund af dette skal fugu tilberedes med den største omhu og præcision for at fjerne de giftige dele med succes og undgå at forurene resten af kødet. Og du troede at pille rejer var besværligt.
Streng lovgivning
Så, med den dødelige forgiftningsrisiko, der er forbundet med at spise denne ret, er det ikke overraskende, at tilberedningen af fugu er strengt kontrolleret ved lov i Japan, Korea og andre lande, der serverer den.
Kun kokke, der har kvalificeret sig efter tre eller flere års temmelig hardcore kulinarisk træning, har tilladelse til at tilberede fisken, og ukvalificeret hjemmetilberedning kan lejlighedsvis føre til utilsigtet død.
"Japanske kokke skal have tilladelse til at tilberede kuglefisk i Japan," siger et medlem af sushiteamet på den berømte japanske restaurant Nobu Berkeley St i London.
"Dette er meget svært at få og kræver års træning."
Sådan gør man det
For at tilberede fugu skal kokken fjerne huden, skylle gelen af og fjerne rygraden og øjnene.
Derefter skal kvalificerede kokke tømme fiskens tarme, hvilket kræver en utrolig præcision, da én forkert bevægelse kan få de indre organer, der indeholder tetrodotoxingiften, til at springe.
Når det hårde arbejde er overstået, fileterer kokkene derefter den nu forberedte fisk som sædvanligt for at lave sashimi, og voilà.
Hvis det ikke var åbenlyst før, så skal det nævnes, at du ikke bør prøve dette derhjemme.
Vovehalse, der gerne vil prøve den dødelige ret, har også nogle muligheder for, hvordan de vil spise fugu; enten som rå sashimi, kogt, serveret sammen med miso, fugu-sake - som er en japansk risvin - og endda stegt, som åbenbart smager præcis som kylling.
Det er bestemt langt fra så nemt som at smide en masse frosne fiskepinde i ovnen - det er sikkert.
Kilde: LadBible