Klam undersøgelse: Derfor bør du ikke bede om citron i dit vand, når du er på café

Mad og drikke

02/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er i hvert fald en vane, jeg stopper med lige med det samme!

Næste gang du nyder en sprudlende sodavand eller et friskt glas vand på din yndlingsrestaurant, og tjeneren tilbyder at krydre din drik med en citronskive, kan du måske tænke dig om en ekstra gang.

Trods deres populære rolle som smagsgivere og deres kendte sundhedsfordel, gemmer disse gule citrusfrugter på en mindre appetitlig hemmelighed.

En undersøgelse fra 2007 kastede lys over dette citronfyldte dilemma ved at analysere 76 citronskiver fra 21 forskellige restauranter. Forskerne var på jagt efter bakterier og fandt resultater, der var nok til at få selv den mest hårdføre citronentusiast til at tænke sig om.

Chokerende nok viste det sig, at op til 70 procent af citronskiverne var hjemsted for bakterier og vira, potentielt udløsende sygdomme.

Det skriver Newsner.

Det bliver endnu værre ...

Som om det ikke var nok, kom ABC News med en endnu mere uhyggelig opdagelse: Halvdelen af de testede citronbåde bar spor af menneskeligt affald.

Årsagen bag denne bakterielle bonanza synes at være ret simpel, men alligevel dybt foruroligende.

Forskernes dybdegående granskning viste, at restaurantpersonalets håndhygiejne lader meget tilbage at ønske.

Citronerne bliver ofte håndteret uden forudgående håndvask, hvilket transporterer bakterier fra alt lige fra toiletbesøg til dørhåndtag direkte ind i din drik.

Så hvad gør man?

Hvis du ikke kan leve uden

For dem, der ikke kan forestille sig deres drik uden det sure twist, kan løsningen være selv at medbringe en vasket citron hjemmefra.

For de fleste vil det dog nok være nemmere blot at bede om at springe citronen over, næste gang de bestiller en drik.

Måske er det tid til at gentænke det der med automatisk at inkludere en citronskive i vores vandglas – i hvert fald når vi spiser ude.