Gælder både frosne og friske: Husk at gøre dette, når du skal spise bær

Mad og drikke

20/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er særligt vigtigt, hvis de skal spises af personer med svækket immunforsvar.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Brugen af frosne bær er populær i mange danske hjem, især til smoothies og desserter.

Men det er vigtigt at være opmærksom på, hvor bærrene kommer fra, da importerede frosne bær kan udgøre en sundhedsrisiko.

For ikke mange år tilbage blev der konstateret norovirusinfektioner fra frosne bær importeret fra udlandet, og på baggrund af det lavede DTU Fødevareinstituttet for nogle år tilbage en vurdering af, hvor effektivt varmebehandling af bærprodukter som juice og tærter inaktiverer norovirus.

Norovirus kan give roskildesyge, hvis de ikke koges, og man vil ved en infektion typisk blive syg med kvalme, opkast, mavesmerter, diarré og eventuelt feber.  

Anbefalingen fra myndighederne lød dengang på at varmebehandle frosne bær importeret fra udlandet.

Og anbefalingen er faktisk stadig at finde på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Helt konkret lyder anbefalingen på, at bærrene skal koges i et minut ved 100 grader.

Virussen kommer fra afføring, og kan derfor komme på bærrene fra uvaskede hænder, forurenet drikkevand eller andre forureningskilder inden fryseprocessen.

Ikke altid nødvendigt

Det er dog ikke nødvendigt at koge bærrene i alle situationer.

Sådan lyder det fra Cathrine Svindland, seniorrådgiver i Fødevarestyrelsen i Norge ifølge mediet KK.

Hun forklarer, at det i langt de fleste tilfælde er sikkert at bruge bær fra udlandet uden at koge dem, men understreger vigtigheden af varmebehandling, når de serveres for personer med svækket immunforsvar, såsom meget unge, ældre, immunsvækkede eller gravide.

Hvis man vil være på den sikre side, anbefales det at koge bærene i et minut inden brug, hvis de skal indgå i retter, der ikke bliver opvarmet. Sådan kan man sikre, at eventuelle vira eller bakterier bliver dræbt, før bærrene konsumeres.

Friske bær bør også håndteres med omhu

For friske bær er det også vigtigt at vaske dem grundigt for at fjerne parasitter.

På Norges Universitet for Miljø- og Biovidenskab (NMBU) har forsker Tamirat Tefera Temesgen testet forskellige metoder til at fjerne parasitter som Cyclospora cayetanensis, Cryptosporidium parvum og Giardia duodenalis fra bær.

Hans forskning viser, at skylning af bær i et dørslag under koldt vand i et minut kan fjerne de fleste parasitter, men skylning med eddike eller brug af en salatslynge er endnu mere effektivt.

Skylning af bær i en blanding af husholdningseddike og vand eller i en salatslynge fjernede over 80 procent af alle tre testede parasitter.