Ekspert forklarer: Grøntsagsskuffen i køleskabet er ikke til grøntsager

Mad og drikke

20/10/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Du placerer formentlig dine dagligvarer helt forkert i køleskabet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der er ikke nogen regler for, hvordan du skal indrette dit køleskab. Alligevel er de fleste enige om, at skuffen for neden er til grøntsager, og at for eksempel mælkekartoner og dressinger skal stå i køleskabslågen.

Ifølge forfatter- og rengøringsekspert Lynsey Crombie placerer de fleste mennesker dog mange af deres dagligvarer helt forkert i køleskabet, og det kan i værste fald føre til fordærvet mad.

Det har hun forklaret til det britiske tv-program This Morning.

Grøntsagsskuffen er ikke til grøntsager

Mange omtaler skuffen nederst i køleskabet som grøntsagsskuffen, men hvis du spørger Crombie, så er det misvisende. Skuffen bør nemlig ikke nødvendigvis bruges til grøntsager.

Det skyldes, at skuffen grundet sin placering nederst i køleskabet ofte er det koldeste sted i køleskabet, og derfor bør man opbevare rå kød og mælkeprodukter i skuffen, da det er disse madvarer, som skal holdes koldest.

Skuffen kan dog bruges til grøntsager, hvis man ønsker det, fordi grøntsagerne i så fald er afskåret fra resten af madvarerne og på den måde ikke risikerer at optage smag, men i så fald bør rå kød og mælkeprodukter som minimum placeres på nederste hylde.

Ost og pålæg skal ligge højt

Nederst i køleskabet er koldest, fordi varm luft stiger opad, og derfor er den øverste hylde i køleskabet ofte varmest.

Crombie mener derfor, at man på denne lidt mindre kolde hylde bør opbevare ting, der kan tåle en højere temperatur; såsom ost og pålæg.

Ingen mælk i lågen

Selvom den øverste hylde i køleskabet ofte er den varmeste, så er der ét sted, som er endnu varmere; nemlig lågen.

Derfor bør man ifølge eksperten aldrig stille mælkeprodukter i lågen, da man risikerer, at for eksempel en åben mælk bliver hurtigere dårlig, hvis den står i den mindre kolde køleskabslåge.

"Man bør virkelig putte sin mælk i den koldeste del af køleskabet [...]," har Crombie forklaret og uddybet, at det som nævnt er nederst i køleskabet.

Køleskabslågen er derimod velegnet til for eksempel dressinger og andet, som bedre kan tåle lidt højere temperatur.

Man skal dog tage højde for, at alle køleskabe er forskellige og køler forskelligt, og at disse regler derfor kun er tommelfingerregler, der gør sig gældende i de fleste køleskabe.