Du ødelægger måske din kaffe - allerede inden, du går i gang med at lave den

Mad og drikke

10/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Drikker du kaffe?

For mange er kaffe et nødvendigt kick for at komme i gang om morgenen. For nogle er det noget, dæmoner har skabt for at straffe vores smagsløg.

Og så er der de mange mennesker, der virkelig nyder en god kop kaffe, og måske endda bruger tid og kræfter på at finde ud af, præcis hvordan de får den bedste mulige kop.

Der er mange ting, der påvirker det endelige resultat af en kop kaffe. For det første er der forskel på, om du laver filterkaffe, stempelkande, instant kaffe, pour over eller noget helt femte. Dernæst er der jo så det med, hvilken kaffe du overhovedet vil lave. En espresso, en americano, en almindelig filterkaffe, en long black, listen er lang.

Men fæles for dem alle er, at der skal bruges vand, og her er der alt for mange danskere, der ødelægger den endelige kop kaffe, allerede inden brygningen overhovedet er gået i gang.

Den perfekte temperatur

For at forstå vigtigheden af ​​vandtemperaturen, skal vi først forstå, hvad temperaturen gør i kaffen. Ja, det skaber en dejlig varm drik at nyde i koldt vejr, men det gør meget mere end det.

Vandtemperaturen skaber en kemisk reaktion, der nedbryder forskellige opløselige stoffer i kaffen gennem hele brygningsprocessen. Temperaturen gør det også muligt at udvinde mængder af forbindelser såsom organiske syrer, når vandet og kaffen mødes.

Ideelt set bør vandtemperaturen ligge mellem 90,5 - 96,1 grader Celsius. Det er almindeligt forstået, at for koldt vand vil skabe en smagløs og underekstraheret kaffe, mens for varmt vand også vil forårsage et kvalitetstab i kaffen.

Men når du brygger kaffe, skal du huske på, at vandet begynder at køle af, så snart det forlader kanden og gennembløder kaffen..

Et godt tip er at starte med en lidt højere bryggetemperatur (96 C) for at kompensere for et temperaturtab under bryggeprocessen.

Heldigvis er der mange kaffemaskiner, der har indstillet vandtemperaturen til at ligge i det ideelle interval, men det kan være en god idé lige at lave en test med din maskine for at være sikker.

Kilde: Colombia Coffee Roasters