Den endelige test: Sådan får du de sprødeste ovnbagte kartofler

Mad og drikke

28/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvordan laver du dem?

Mange tror fejlagtigt, at det væsentligste trin for at få sprøde kartofler ligger i, hvordan de bliver varmet i ovnen eller airfryeren. Men det begynder lang tid før, nemlig i kogningen.

Og her er der to måder primære måde: natron og eddike, og begge har Phobe fra Royal Express testet. Og hun melder ud, at der er en klar vinder.

Hun tog et kilo Maris Piper kartofler og skrællede dem alle sammen og delte dem i lige store bunker af kartofler.

Derefter satte hun to gryder til at koge med vand. I den ene gryde tog hun en teskefuld natron, mens hun i den anden hældte en spiseskefuld eddike i.

Så satte hun dem til at koge i 15 minutter. Undervejs bruste den ene gryde over med hvidt skum, mens gryden med eddike fyldte køkkenet med dens skarpe, genkendelige duft.

En klar vinder for de sprøde kartofler

Imens fyldte hun to fade op med olivenolie og lagde dem ind i ovnen ved 220 grader.

Efter kartoflerne var kogt færdig, tog hun fadene ud og puttede kartoflerne ned i fadene. Her lagde hun mærke til, at kartoflerne kogt med eddike var langt mindre opløste end kartofler med natron, hvilket understøtter påstanden om, at eddike forhindrer opløsning af kartoflerne.

Hun dryssede dem med himalaysalt og dryssede dem med rosmarin, før hun satte dem ind i ovnen igen. Hun lod dem stege derinde i 50 minutter ved 200 grader.

Ved 25-minutters mærket vendte hun kartoflerne og lod dem stege videre.

Da tiden var gået, tog hun kartoflerne ud af ovnene, spændt på at se, hvilken en af fadene, der havde de sprødeste kartofler.

Hun fortæller, at der var en markant forskel på de to fade med kartofler. Kartoflerne, kogt med natron, var markant mere sprøde, mens kartoflerne, kogt med eddike så pænere ud, men var væsentlig mindre sprøde.