Hurtigt, enkelt og lækkert: Sådan laver du din egen æblemos

Mad og drikke

08/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Magnus Møller

Du behøver kun en håndfuld ingredienser!

En af danskernes yndlingsfrugter har altid været og vil forblive æblet i al dets mangfoldighed af sorter.

Lige nu er det endda det helt rigtige tidspunkt for æbleelskere, for de fleste æblesorter modnes nemlig mellem august og oktober, og der kan mna vist godt sige, at vi befinder os!

Hvis du har et æbletræ, kan du naturligvis lade dem hænge, til de selv falder ned, og insekter og fugle kan få glæde af dem. Alternativt kan du også samle dig en ordentlig kurvfuld til at nyde, som de er, eller for eksempel lave om til æblemos.

Hvis frugterne har trykmærker, er de nemlig ikke egnet til lang opbevaring og bør derfor helst forarbejdes hurtigt.

Den store fordel ved at lave æblemos selv er, at du i vid udstrækning undgår industrielt sukker, og enhver kan bruge sin helt egen yndlingssort.

Redskaberne først

Æbler indeholder naturligt frugtsukker. Hvis du vælger aromatiske sorter som Boskop, Elstar eller Jonagold, får du en lækker smag. Udover æbler, vand, citron, kanel og en smule sukker er der ikke brug for meget mere for at lave æblemos selv. Forbered følgende køkkenredskaber:

  • Skarp kniv

  • Stor gryde

  • Træske

  • Flere syltetøjsglas

  • Stavblender

  • Hulske

Forbered glassene i ovnen eller i kogende vand. Hvis du bruger sylteglas, kog da gummiringene i en smule eddikevand i gryden.

Det skal du bruge

Giver ca. 6 glas á 300 milliliter

  • 1 kg æbler

  • 125 ml vand (mere eller mindre efter behov)

  • 1/2 citron

  • Sukker efter behov

  • 1 tsk kanel eller 1 pk. vaniljesukker

Sådan gør du

Trin 1: Skyl æblerne grundigt, fjern kernehuset omhyggeligt og skær æblerne i stykker. Hvis du har haveæbler, hvor der skal skæres meget væk, skal de først skylles efter at have været kvarte.

Trin 2: Kom æblerne, vand, lidt sukker og citronsaft i en gryde og lad det simre i 10 til 15 minutter. Rør lejlighedsvis med en træske.

Trin 3: Blend den grove mos med en stavblender for at få en fin konsistens.

Trin 4: Tilsæt nu kanel eller andre krydderier efter smag for at afrunde smagen.

Trin 5: Hæld forsigtigt den varme hjemmelavede æblemos i de steriliserede glas med en ske, det er vigtigt, at kanten holdes ren. Den bedste måde at hælde det på er med en tragt. Luk nu godt til, vend glassene med bunden op og lad dem køle af. For en længere holdbarhed kan glassene fryses.

Kilde: Tag24