Unge mennesker får FOBO – ikke FOMO: kender du betegnelsen?

Livsstil

13/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

FOMO er skiftet ud med FOBO som det nye sorte blandt unge. Kender du betegnelsen?

Du har sikkert hørt om – og måske endda oplevet – FOMO, eller frygten for at gå glip af noget. Men nu er der en ny psykologisk betegnelse, du bør gøre dig bekendt med: FOBO.

Fra FOMO til FOBO

FOMO, en forkortelse, der opstod i 2004, beskriver følelsen af, at der sker noget bedre et andet sted, som man går glip af. Dette ord har endda fundet sin plads i Oxford English Dictionary, hvor det beskrives som 'frygten for at gå glip af noget spændende eller interessant, ofte udløst af opslag set på sociale medier'.

Men hvor FOMO oftest relateres til det sociale liv, er FOBO, en nyere betegnelse, mere fremtrædende i arbejdslivet.

Og hvad står FOBO for?

Fear Of Becoming Obsolete – Frygten for at blive forældet.

Dette ord bruges til at beskrive bekymringer om, at ens rolle bliver forældet, muligvis på grund af introduktionen af nye teknologier som AI.

En stigende bekymring i arbejdslivet

Ifølge en undersøgelse af Gallup siger 22 procent arbejdere nu, at de er bekymrede for, at teknologi vil gøre deres job forældet, hvilket er en stigning på hele syv procentpoint fra 2021. Denne stigning ses primært blandt højtuddannede, hvor andelen af bekymrede arbejdstagere er steget fra otte procent til 20 procent.

Men der er måder at afhjælpe FOBO på. Først og fremmest kan du gennemgå din karriere og omhyggeligt overveje, hvilke områder du muligvis skal arbejde på. Derudover anbefaler Forbes at opbygge relationer med kolleger, mentorer og industriprofessionelle, som kan holde dig opdateret med de seneste trends inden for din branche.

En humoristisk jobannonce skaber debat

En virksomhedsdirektør har forsvaret sin usædvanlige jobannonce, efter nogle brugere på sociale medier kaldte den for et 'advarselssignal'.

Annoncen, som blev delt på Reddit, opfordrede specifikt personer over 40 til at søge og indeholdt en række humoristiske krav. Den blev både kritiseret og rost for sin humoristiske tone.

Virksomhedsdirektør Michael Uspensky forsvarede opslaget og sagde, at han håbede, annoncen ville appellere til folk med humor. Han forklarede, at han ønskede en medarbejder med humor, fordi "vi laver inspektioner hos lejere, og vi vil gerne gå ind, være glade, behandle lejerne med respekt, smil og holde det afslappet."

Han tilføjede, at mange håbefulde ansøgere havde fortalt ham, at de kunne lide annoncen og dens unikke præsentation.

Kilde: Ladbible