Mørke dage: Den virkelige årsag til morgenproblemer – og måder at bekæmpe det

Livsstil

11/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Vimal N.

Sov bedre og bekæmp vintermørkets humørsvingninger med disse enkle tips

De morgener, hvor sollyset plejede at kigge forsigtigt ind gennem vores gardiner, før vores alarmer lød, synes at være en fjern fortid. Hvis du er blevet ekspert i at trykke på snooze-knappen, og din krop forvirres af mørket udenfor, er du langtfra den eneste.

Ifølge Dr. Sue Peacock, en ekspert inden for søvnpsykologi og ambassadør for Opera Beds, er udfordringen med at vågne om morgenen dybest set et resultat af, at vores krop stadig er indstillet på, at det er nattetid. I en samtale med Huffington Post forklarede hun, hvordan dette fænomen kan påvirke vores koncentration og humør i løbet af dagen.

"Reduceret naturligt lys har en indflydelse på vores kognitive funktion," forklarede hun. "Det er almindeligt at opleve nedsat vågenhed og koncentration, især når aftenerne bliver mørkere tidligere."

I takt med at solen begynder at sætte sig tidligere hver dag, kan det føles, som om du bliver søvnigere i de mørkere aftentimer. Årsagen til dette er, at din krop begynder at frigive melatonin, det hormon, der regulerer din søvn, på et tidligere tidspunkt.

For at bekæmpe de negative virkninger af den reducerede mængde naturligt lys og de deraf følgende ændringer i humør og produktivitet delte Dr. Peacock 3 effektive metoder.

Skab en afslapningsrutine

Det er en god idé at etablere en rutine, der signalerer til din krop, at det er tid til at slappe af og sove.

Prøv at udføre beroligende aktiviteter som at tage et varmt bad, læse en bog eller øve afslapningsteknikker. Ifølge Dr. Peacock anbefales det at udføre åndedrætsøvelser for at reducere stress. Du kan gøre dette enten siddende i en stol eller liggende på en yogamåtte eller seng. Træk vejret blidt og regelmæssigt ind gennem næsen og ud gennem munden, og tæl stille til fem for hvert åndedræt.

Skab det perfekte søvnmiljø

Sørg for, at der ikke er noget i dit soveværelse, der kan forstyrre dig. Hold temperaturen kølig, rummet mørkt og stille om natten. Dr. Peacock nævnte også, at komfortable og støttende puder og en god madras kan hjælpe.

Få styr på rodet

Søvneksperten foreslog at rydde op i dit værelse for at skabe mere plads, forbedre luftcirkulationen og højne dit humør. Sørg for, at så meget naturligt lys som muligt kan trænge ind.