Vil undersøge konsekvenser: Skal lægetjek til ældre med kørekort genindføres

foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Lægeorganisation vil have det obligatoriske lægetjek tilbage.

For fem år siden blev kravet om lægetjek i forbindelse med kørekort fjernet. Det betyder at borgerne i dag selv skal vurdere hvornår de ikke længere kan køre bil. 

Det skriver DR. 

Tjekkes hvert eller hvert andet år

Før havde man et obligatorisk lægetjek til ældre over 75 år men det blev fjernet i 2017. Dengang var det sådan, at man skulle undersøges hvert andet år fra 75-80 år og hvert år fra man fyldte 80. 

Lægeforeningen vil nu kigge på hvordan trafiksikkerheden har ændret sig siden det obligatoriske lægetjek blev fjernet. Stod det til lægeforeningen ville de gerne have genindført at obligatoriske lægetjek. 

"Vi har ingen ide om, hvad det har betydet for trafiksikkerheden, og jeg synes, det er rimeligt at undersøge det, især fordi vi har en fornemmelse af, at der er nogle patienter, der bliver opdaget meget sent i udviklingen af eksempelvis demens, i forhold til, at de faktisk nok har kørt bil noget for længe," siger Gunver Lillevang, der er formand for Attestudvalget i Lægeforeningen.

Lægerne har altså en frygt for at der er flere ældre borgere der mangler selvindsigten til at ligge kørekortet i tide. 

Ældresagen er uenige

Ved organisationen Ældresagen kan de godt genkende problematikken, men de påpeger, at man havde de samme problematikker før man ændrede reglerne. Derfor er det en af ældresagens sager at hjælpe de pårørende med at tage snakken med den ældre om deres køreevne. 

Lægerne oplever dog at de bliver kontaktet af pårørende, der beder lægen tage den svære samtale om køreevne med det ældre familiemedlem

Dengang det obligatoriske lægetjek blev fjernet støttede ældresagen forslaget. De mener at det stadig var den rigtige beslutning, men har ikke noget imod en evaluering. 

"Vi synes egentlig, at reglerne fungerer fint, som de er i dag, men det er altid godt at blive klogere." siger seniorkonsulent Michael Bo Christensen.