Søvn er vigtig for både krop og sjæl

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Vi skal have vores nattesøvn – hver nat. Søvnen er nemlig helt afgørende for vores trivsel. Der er flere og flere danskere, der sover mindre og dårligere end anbefalet, og det har konsekvenser. Vi fokuserer på at dyrke motion og spise sundere, men vi skal også tage vores søvn alvorligt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Søvnen skal prioritere, eller kan man blive syg

Poul Jennum, søvnekspert, professor og overlæge ved Rigshospitalet og Københavns Universitet fortæller ifølge Psykiatrifonden: ”Vores søvn påvirker vores psyke, immunsystem og hukommelse – og det er helt centralt for hjernen og kroppens udvikling, at vi får vores nattesøvn.

Det betyder, at søvnkvaliteten er afgørende for, at vi trives og gøre de ting, vi har lyst til. Hvis vi får for lidt søvn eller har søvnforstyrrelser, så bliver det en risikofaktor for både mistrivsel, fysisk og psykisk sygdom.

”For lidt søvn er koblet til en række problemer som overvægt, diabetes og hjerteproblemer. Og derudover er søvnbesvær stærkt koblet til udvikling af psykiske lidelser – primært angst og depression.” fortsætter Poul Jennum.

Flere danskere sover både mindre og dårligere

Vi er begyndt at sove mindre inden for de seneste 20 år. ”Den Nationale Sundhedsprofil 2017” om danskernes sundhed, som Sundhedsstyrelsen offentliggjorde i marts 2018, viste, at antallet af danskere med søvnbesvær og søvnproblemer er steget fra 10,2 % i 2010 til 13,6 % i 2017.

Poul Jennum mener, at det kan skyldes mange ting.

Blandt andet at vi med det moderne informationssamfund har skabt en forventning om, at vi skal være ’på’ døgnet rundt.
Samtidig har vi fremelsket en kultur, hvor mennesker, der kan klare sig med meget lidt søvn, fremhæves og favoriseres. Vi har endda udviklet udtrykket ”Man kan sove, når man bliver gammel,” som faktisk antyder, at man er kedelig, hvis man prioriterer sin nattesøvn.

Søvnen giver kræfter og overskud i en travl hverdag

I virkeligheden betyder tilstrækkeligt med søvn, at vi bliver i stand til at yde vores maksimale i de vågne timer. Søvnen har derfor ligeså afgørende betydning for, om vi trives og har det godt, som sund kost og motion.

Gode råd til søvn

Hvis du ligger og roterer en time eller to, inden du kan falde i søvn eller falder i søvn og sover som en sten – lige indtil klokken 4 eller 5, hvor du er lysvågen, men ikke udhvilet, så er du bare en af mange ca. 400.000-500.000 andre danskere med søvnproblemer.

Psykiatrifonden har udarbejdet nogle 10 råde om søvn og gode vaner:

  1. Gør søvnen til en nydelse, noget du ser frem til og glæder dig til.
    2. Prøv at få 7-8 timers søvn hver nat.
    3. Sørg for et godt sovemiljø - soveværelset og sengen er kun til søvn og sex.
    4. Giv dig selv tid til at falde ned og til at slappe af i mindst en time før du går i seng.
    5. Undgå koffeinholdige drikke efter kl. 16.00 (kaffe, te, cola eller energidrikke).
    6. Oprethold en regelmæssig døgnrytme.
    7. Husk at få motion! Pulsen skal helst op én gang om dagen.  
    8. Gå hverken sulten eller overmæt i seng.
    9. Undgå at tage bekymringer med i seng.
    10. Sovemedicin bør så vidt muligt undgås og reserveres til specielle situationer, hvor man pga. sorg, sygdom, stress eller udtalt bekymring ikke kan sove.

Læs mere om god søvn - Klik her
Får du søvn nok? Klik her og test om du sover tilstrækkeligt

Kilde: Psykiatrifonden