”Rekordmange pensionister er i arbejde,” kunne man læse i medierne for godt en måned siden.
Både eksperter og politikere pegede på nye regler omkring arbejde ved siden af pensionen som den bærende årsag til den udvikling, men i et debatindlæg i Avisen Danmark argumenterer Fagbevægelsens Hovedorganisation og Forsikring & Pension i fællesskab for, at udviklingen kunne være endnu mere markant.
For mens begge organisationer ser det osm en succeshistorie, at flere seniorer er i arbejde, fordi de bliver modregnet mindre i folkepensionen, mener organisationerne også, man bør kigge på de barrierer, der stadig er for seniorer i forhold til arbejdsmarkedet.
Og her lægger formanden for FH, Morten Skov Christiansen, og adm. direktør i F&P, Kent Damsgaard, op til, at man blandt andet bør kigge på den hårde strafafgift og bedre muligheder for delpension.
40 procent i strafafgift
For at forstå den omtalte strafafgift skal vi lige have styr på nogle regler.
De sidste syv år, inden man når pensionsalderen, kan man indbetale 58.900 kroner på sin aldersopsparing. Ordningen er attraktiv, fordi man i modsætning til andre pensionsordninger beskattes på indbetalingstidspunktet og derfor ikke bliver modregnet i fx folkepensionen på baggrund af udbetalinger fra aldersopsparingen.
Men hvad så, hvis man er på delpension? Ja, så skal man, ifølge de to debattører, betale en afgift på hele 40 procent.
Og hvorfor så det? Det handler om, at politikerne frygter for spekulation, men det mener debattørerne godt, at man kan, om ikke komme til livs, så i hvert fald minimere på andre måder.
De to organisationer ser således den omtalte afgift som et eksempel på forhindringer, der helt skubber seniorer ud af arbejdsmarkedet, i stedet for at de vælger delpension.
Og netop delpensionen er et af de andre punkter, FH og F&P mener, man bør kigge på.
Efterlyser fleksibilitet
Undersøgelser viser, at næsten hver anden senior gerne vil blive længere på arbejdsmarkedet, hvis der var mere fleksibilitet forbundet med det.
Derfor mener Morten Skov Christiansen og Kent Damsgaard, at det er oplagt at se på, hvordan man kan forbedre mulighederne for delpension. Ved at forbedre mulighederne, vil man nemlig gøre det nemmere og mere attraktivt at trække sig gradvist tilbage fra arbejdsmarkedet i stedet for at stoppe fra den ene dag til den anden.
Delpension er en aftale om at gå ned i tid og erstatte den tabte lønindkomst med et delvist træk på pensionsopsparingen. Man kan lave en sådan aftale med sin arbejdsgiver.
Morten Skoc Christiansen og Kent Damsgaard mener, der er flere ting at kigge på i forhold til at høre det mere attraktivt for seniorer at blive på arbejdsmarkedet i længere tid.
Du kan læse hele deres debatindlæg på Fagbevægelsens Hovedorganisations blog lige her.