Særligt lys er succes på plejehjem: Forsøg gav bedre humør og søvn

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Håbet er, at det på sigt kan blive langt mere udbredt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

OBS: Denne artikel blev første gang udgivet d. 13. april 2023.

Vi har hele livet fået at vide, at lyse betyder noget for os - men lys er ikke bare lys.

For hvor koldt og blåt lys, som man ofte oplever på hospitaler og plejehjem, kan ødelægge døgnrytmen og gå ud over humøret, så kan en ny type lys faktisk havde den stik modsatte effekt.

Det viser en erfaringsrapport fra to plejehjem (et i Aarhus og et i København), som Rambøll står bag.

Det særlige ved de nye lamper er, at de er solgule i stedet for blålige, og at der bliver skruet op og ned for styrken i takt med, at sollyset ændrer sig udenfor.

På det københavnske plejehjem Kastanjehusene har effekten af de nye lamper været tydelig, fortæller forstander Annegerd Birk-Sørensen til DR.

"Tit har vi haft beboere, der har været urolige om natten. Efter vi har fået det her lys, er de mindre aktive om natten, og det betyder, at deres nattesøvn er mere naturlig og bedre," siger hun.

Bedre humør og mere appetit

Blandt erfaringerne i rapporten står der, at beboerne på plejehjemmene oplever en mere naturlig og behagelig opvågning. Det fører så videre til mere energi og højere aktivitetsniveau i løbet af dagen.

Men det er ikke kun beboerne, der har glæde af de særlige lamper. Rapporten konkluderer også, at personalet på plejehjemmene nyder godt af det anderledes lys.

Annegerd Birk-Sørensen håber, at lamperne er kommet for at blive, men hvis du nu sidder og tænker, at konceptet da skal rulles ud til så mange plejehjem som muligt, må du nok væbne dig med tålmodighed.

Vil tage år - realistisk set

Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF) fortæller til DR, at hun ikke tror, der er penge til at skifte alle plejehjemslamper ud på en gang. I stedet bliver det nok en løbende proces i takt med, at den eksisterende belysning alligevel skal skiftes ud.

Men da Københavns Kommune har planer om at bygge en række nye plejehjem over de næste år, er der udsigt til, at den særlige belysning kan blive installeret i de nye bygninger, så det er klar, allerede når de første beboere flytter ind.

Den politiske førsteprioritet på ældreområdet er dog at skaffe nok uddannet personale, siger borgmesteren.

Om projektet med døgnrytmelys

  • Projektet er et såkaldt innovationspartnerskab mellem Københavns Kommune, Aarhus Kommune og de to virksomheder, der vandt udbuddet.

  • De to deltagerkommuner og otte andre har efter projektets slutning mulighed for at købe lamperne - uden først at lave et nyt udbud. Det drejer sig om Ballerup, Gladsaxe, Helsingør, Halsnæs, Hørsholm, Odense, Vejle og Aalborg.

  • Til den foreløbige erfaringsopsamling er 26 personer interviewet på plejehjemmene Kastanjehusene og Fuglebakken.

  • Projektet er netop nu ved at blive endeligt evalueret.

Kilde: Københavns Kommune; Rambøll