Sådan undgår du ildebrand i hjemmet

Skrevet af Redaktionen

Det er enhver persons værste mareridt at komme hjem til et brændende hus. I dag kan man heldigvis gøre en masse forskellige ting for at brandsikre sit hjem, men der er ingen ejendomme, som er hundrede procent brandsikre.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Du kan som pensionist drage nytte af at vide noget om effektiv brandforebyggelse, da du naturligvis ikke er interesseret i at se dit hus brænde ned.

Sluk komfuret efter brug

Uanset hvor sulten du er, så bør du aldrig have så travlt, at du glemmer at slukke komfuret efter brug. De fleste moderne komfurer byder på en praktisk autosluk-funktion, men det samme er ikke tilfældet for de gamle komfurer. Ejer du et ældre komfur, er det derfor meget vigtigt, at du altid slukker komfuret, så der ikke opstår brand i køkkenet.

Et brændende køkken er en tikkende bombe, da det er forbundet med en vis eksplosionsfare samt en stor risiko for, at ilden breder sig til resten af hjemmet, hvis man ikke reagerer i tide. Foruden at huske at slukke komfuret skal du selvfølgelig også undgå at lægge brændbare materialer ovenpå på de varme kogeplader. Går der eksempelvis ild i et viskestykke eller et forklæde, så kan branden hurtigt ende med at blive meget alvorlig.

Efterlad aldrig et brændende stearinlys uden opsyn

Stearinlys er med til at skabe en hyggelig og behagelig atmosfære i danske hjem, men de kære stearinlys har desværre været skyld i mange brande gennem tiden. De fleste mennesker har lært, at man aldrig må efterlade et brændende stearinlys uden opsyn, men det er jo ikke altid så nemt at huske, hvad man har lært.

Er du typen, som ofte tænder stearinlys for hyggens skyld, så bør du gøre det til en vane at tjekke, om alle stearinlys er slukket, inden du forlader dit hjem. Afhængigt af størrelsen på dit hjem tager det et sted mellem 30 og 90 sekunder at gennemsøge hele hjemmet, så det er jo ikke den mest tidskrævende opgave. Du bør ikke undervurdere, hvor stor skade ét brændende stearinlys kan forårsage.

Investér i pålidelige røgalarmer

Det er ikke et lovkrav, at man skal installere røgalarmer i sit hjem, men du kan ikke desto mindre skabe en mere tryg hverdag ved at købe røgalarmer. Det er langt fra alle røgalarmer, som er lige gode, hvorfor du ikke nødvendigvis skal vælge den første røgalarm, du får øje på.

Forbrugerrådet Tænk har tidligere testet et stort antal røgalarmer for at finde ud af, hvilke alarmer der reagerede bedst på røg. I dag kan man få en god røgalarm for omkring hundrede kroner, så det er en forholdsvis lille, men vigtig investering.

Sørg for at være forsikret

Det er alfa omega, at man er godt forsikret, hvis man skal sikre sit indbo og sin ejendom mod uønskede hændelser som brand. Det er først og fremmest en god idé at tegne en indboforsikring, men man bør også tegne en husforsikring, hvis man er boligejer.

En brandforsikring er ikke direkte lovpligtig, men der er selvsagt flere gode grunde til, at stort set alle banker og realkreditinstitutter kræver, at man tegner en brandforsikring. Du kan tegne en særskilt brandforsikring eller tilkøbe forsikringen som en del af din husforsikring.

Den kløgtige læser vil påpege, at det heller ikke er lovpligtigt at tegne en indboforsikring, men det er til gengæld sund fornuft at forsikre sit indbo. Mister du dit tøj og elektronik i forbindelse med en brand, og har du ingen indboforsikring, så kan du ikke stille noget op.

Undgå tobaksrygning indendørs

Hvad enten du ejer eller lejer din bolig, så bestemmer du selv, om du vil ryge i dit hjem, eller om du vil søge udenfor, når rygetrangen melder sig. Beredskabsstyrelsens erfaringer viser, at mange alvorlige brande, heraf dødsbrande, er forårsaget af tobaksrygning. Det er altså ikke helt uden grund, at du rådes til at undgå tobaksrygning indendørs.

Du kan nemt og effektivt undgå brandfaren ved gløder ved at købe en e-cigaret, da e-cigaretter som udgangspunkt ikke er brandfarlige. Du kan tilmed slippe for at have tændstikker og lightere liggende fremme i hjemmet, hvis du køber en e-cigaret.

Hav en brandslukker i hjemmet

Der er efterhånden blevet udviklet mange brandslukkere til hjemmebrug, så der er ingen undskyldning for ikke at få købt en brandslukker. Derudover kan det godt betale sig at investere i et brandtæppe, da dette specielle tæppe er glimrende til at slukke ild i gryder o.l.

Hvis uheldet er ude, og der opstår brand, er det altafgørende, at du formår at tænke klart i stedet for at gå i panik. Afhængigt af hvor alvorlig branden er, kan du selv forsøge at slukke den ved at bruge din brandslukker. Erfarer du hurtigt, at branden ikke lige umiddelbart kan slukkes, så skal du ringe 112, så du kan få kompetent hjælp til at få styr på ildebranden.

Få meget gerne kompetent vejledning til at vælge den perfekte brandslukker til dit hjem.