Jeg hører - derfor lever jeg
At høre fuglene kvidre, familien småsnakke eller blot havets sagte brusen er blot et udpluk af de ting, som skaber indhold i hverdagen og livskvalitet på længere sigt. Ingen vil gå glip af disse oplevelser, og derfor kan en skrantende hørelse opleves som en hæmsko.
Hørelægens test – så slemt er det ikke
Det første man kan gøre er at besøge hørelægen, som ved hjælp af en umiddelbar simpel, men faktisk kompliceret test, kan afgøre, om man har brug for høreapparat og i så fald hvilken slags. Testen går ud på, at man bliver placeret i et lydisoleret rum med høretelefoner på. Dernæst afspilles der dyrelyde, og når man hører disse, så markerer man ved tryk på en knap. Hørelægen kan dernæst bestemme ens såkaldte hørekurve og dermed henvise til, hvilken type høreapparat, som vil gavne en mest.
Vælg et behageligt høreapparat
På en høreklinik kan man se og prøve mange typer høreapparater. Nogle modeller placeres ovenpå eller bagved øret, mens andre høreapparater ligger inde i selve øret. Det er en god idé at afprøve hvilket høreapparat, som passer bedst til ens øre. Nogle høreapparater har desuden trådløs forbindelse, så de kan forbindes med mobiltelefonen, musikafspiller eller tv’et. Derudover tilbyder de en rentefri og gebyrfri abonnementsordning på nye høreapparater.
Sådan får du tilskud
Man kan få tilskud til et høreapparat af både det offentlige og det private. Regionen og kommunen står for et offentligt tilskud, mens Sygeforsikringen Danmark giver tilskud til dem, som har tegnet forsikring hos dem. Man skal dog sætte sig ind i reglerne for tilskud, og et hørecenter kan hjælpe med dette.