Psykologpar afslører: Sådan bliver man sammen hele livet

Kilde: Shutterstock

Skrevet af Mathias Højgaard-Rasmussen

Der er mange ting man skal være opmærksom på i et forhold, men hvad er egentlig det vigtigste?

Sådan bliver man sammen hele livet

Efter 50 års research er forskere nu tættere end aldrig før, på at kunne svare på, hvad kærlighed er, og hvordan vi finder den eneste ene, der kan gøre os glade og tilfredse. 

Studiet er foretaget igennem de sidste 50 år ud fra 40.000 samtaler med par.

Resultatet er, at det vigtigste i et forhold er, at man hele tiden fanger hinandens opmærksomhed, og handler på dem. Det som psykologerne kalder "bids for connection" - Eller på dansk en sammenholdsopfordring.

Når et par henvender sig til hinanden, udvises der et sammenholdsopfordring. Herefter er det op til partneren at respondere.

Det kan gøres på mange forskellige måder, fra små uskyldige blikke, at få øjenkontakt, og også til større handlinger, hvis der er dybere behov, der skal opfyldes. Det starter alt sammen med, at man har et øjeblik, der starter med en sammenholdsopfordring.

Et par, der er i balance, er i stand til at opfange hinandens “opfordringer til opmærksomhed” og er i stand til at tilsidesætte egne behov for at yde den nødvendige hjælp, hvis partneren har brug for den. 

Et eksempel: 

Din partner sidder og scroller på mobilen og udbryder “Åh, det er en spændende artikel” (Det er en sammenholdsopfordring.)

Der kan man respondere på tre forskellige måder. 

Den første:
Man anerkender at partneren har fundet noget, og byder ind, “okay, hvad handler artiklen om?” Her forstærker man hinanden. 

Den anden:
Du kan aktivt ignorere din partner, fortsætte med at skrive din e-mail færdig, og så ellers bare holde øjenkontakten med skærmen. 

Den tredje:
Du kan blive irritabel, og surt vende dig mod din partner og udbryde - “Kan du ikke se jeg i gang med noget eller hvad?!” Her lukker du deres sammenholdsopfordring fuldstændigt ned, og du tager ikke højde for din partner.

Hvis du vender dig mod din partner og engagerer dig i dem, så opbygges der tiltrækning imellem jer. En fornemmelse af teamwork, og det vil gøre kommende konflikter og situationer nemmere at håndtere i fællesskab.

Det er selvfølgelig ikke muligt ALTID at vende sig imod sin partner. Studiet viser dog, at par der har været sammen i mere end seks år, typisk vender sig mod hinanden 86% af tiden ved en sammenholdsopfordring, hvor skilsmisseforholdene kun vender sig 33% af tiden.

Forskerne, der har udført studiet, kan i 94% af deres observationer, blot efter 15 minutter, forudsige om parret vil blive sammen eller ej. Det er altså blot ud fra om parret subtilt forstår hinandens behov, og engagerer sig i sammenholdsopfordringerne, når de opstår.