Pensionsselskaber taber penge: Se om din pension er i fare

Livet som pensionist

11/8/22 | 08:39

Pensionister risikerer nedsættelse i deres pensionsudbetaling fra 1. januar 2023
Foto: Shutterstock

Skrevet af Louise S.

For første gang risikerer risikerer tusindvis af pensionister at få lavere udbetaling af deres pension. Det er de mulige konsekvenser af en række pensionsselskabers tab i deres investeringer. Læs mere for at finde ud af, hvad der sker med din pension

Første halvår af 2022 har for mange pensionsselskaber været skrækkeligt, da de har lidt et tab på mellem 7 og 15 procent på deres investeringer. Og det vil gå ud over pensionisterne, hvis ikke kurserne stiger markant i løbet af det sidste halvår af 2022.

Fra 1. januar 2023 kan adskillige pensionsselskaber være nødsaget til at udbetale mindre til danskerne. Hvor stort faldet i ydelserne bliver, er endnu uvist.

"Det er første gang, at rigtig mange danskere bliver ramt af faldende udbetalinger. Folk kan ikke gøre så meget selv for at undgå det. Men de kan begynde at tænke over, hvor de måske kan skære ned på deres udgifter, hvis deres indkomst falder. Her skal de også tænke på, at prisstigningerne er store i øjeblikket," fortæller Søren Andersen til Faglige Seniorer.

Kommer som et chok for de fleste

Selvom pensionister ved, at de får udbetalt pension og hvor meget, så er der ikke mange, der går op i, hvordan pensionerne hænger sammen.

Nedgangen i pensionerne rammer primært dem, som har pensioner, der bygger på markedsrenten. I de tilfælde er det medlemmerne selv, der bærer risikoen ved tab på investeringer. Risikoen kan elimineres, hvis man benytter en ordning, som bygger på gennemsnitsrente og garantier. I den situation er man sikret et mindstebeløb, som man får udbetalt hvert år.

Tab på investeringer har været et generelt problem for branchen den seneste tid. Den generelle krise har ikke haft en positiv indflydelse på den penge, som pensionsselskaberne forvalter på deres medlemmers vegne. Det ualmindelige ved dette halvår er, at både obligationer og aktier er faldet ekstremt i kurs.

Praktisk talt alle pensionsselskaber har oplevet, at deres forventninger til året ikke bliver indfriet. Det kan får en betydning for mange medlemmers pensionistopsparing.

Vi anbefaler, at man sætter sig ind i sin pensionsordning og forsøger aktivt at forstå, hvad pensionsselskaberne gør for at få dine penge til at spire. Der er rigtig mange muligheder for de personer, der aktivt forsøger at gennemskue, hvorledes en pensionsopsparing kan maksimeres.