Højere levealder, bedre behandling og tidligere opsporing betyder, at flere lever med eller efter en kræftdiagnose i Danmark.
Det viser Sundhedsdatastyrelsens nye rapport 'Nye kræfttilfælde i Danmark 2021'.
I 2021 havde 374.286 personer en eller flere kræftdiagnoser, Det er 11.688 flere personer end året før, hvilket svarer til en stigning på 3,2 pct.
60 pct. oplever senfølger
Antallet af borgere, der enten har eller har haft kræft, er steget med knap 41 pct. de seneste ti år, viser Sundhedsdatastyrelsens nye opgørelse. Det er godt nyt, forklarer adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.
"Det er meget positivt, at flere lever med og efter kræft, fordi det er et udtryk for, at behandlingen hele tiden bliver bedre. Flere end nogensinde bliver kræftfri og lever videre i mange år efter en kræftsygdom, og det er helt fantastisk," siger Jesper Fisker.
Men når antallet af tidligere og nuværende kræftpatienter stiger, bliver der samtidig flere, der oplever generende senfølger efter sygdommen. Og dem skal vi stå klar til at hjælpe.
"Omkring 60 pct. af kræftpatienterne oplever senfølger efter sygdommen og behandlingen, og 40 pct. oplyser, at de har et eller flere fysiske eller psykiske problemer, som de ikke har fået den nødvendige hjælp til. Vi både kan og skal gøre meget mere for at hjælpe den voksende gruppe af patienter, der oplever bivirkninger og senfølger," siger han.
Flere kvinder lever med kræft
I 2021 blev der registreret 46.997 nye kræfttilfælde, hvoraf størstedelen blev diagnosticeret blandt mænd. Men selvom antallet af nye kræfttilfælde er højere blandt mænd end kvinder, lever flere kvinder end mænd med en kræftdiagnose.
I samme periode var der henholdsvis 204.421 kvinder og 169.865 mænd i Danmark, som levede med kræft eller som tidligere havde haft kræft og var blevet helbredt.
En forklaring på kønsforskellen kan være, at kvinder generelt lever længere end mænd, og kvinderne har en højere overlevelse efter diagnosen inden for en del kræftformer. Kræftmønstrene for de to køn er forskellige, blandt andet har brystkræft en særlig god prognose.
Flest lever med bryst- og prostatakræft
Brystkræft er desuden den hyppigste kræftform blandt kvinder, og i 2021 levede 75.601 enten med eller efter sygdommen. Siden 2012 har brystkræft været den kræftform, hvor flest er i live efter en kræftdiagnose.
Antallet er steget fra 58.685 i 2012 til 75.601 i 2021, hvilket svarer til en stigning på 29 pct.
Blandt mændene er prostatakræft den hyppigste kræftform, og i 2021 levede 47.219 mænd enten med eller efter sygdommen.