Lejebolig kan give færre bekymringer som pensionist: Dette skal du tænke over

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan jo også være, at huset efterhånden er blevet for stort.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Som pensionist vil man gerne have lov til at nyde sin gyldne alder uden alt for mange bekymringer og med mulighed for at være lidt spontan og fleksibel.

At bo i en bolig, man ejer, kan imidlertid hurtigt føre til økonomiske og praktiske frustrationer, ligesom man ikke bare lige sådan kan rykke teltpælene op og flytte tættere på familien.

En lejebolig kan være den oplagte løsning til at undgå besværet med at skulle vedligeholde hjemmet, ligesom man med få måneders varsel kan tage store skridt i forhold til, hvor man gerne vil bo.

Men er det det rigtige for dig?

Hvad er dine ønsker og behov?

Det første, du skal overveje, er, hvad du har brug for.

Hvis du er typen, der gerne vil have 1000 m2 have, bliver det svært at finde en lejebolig til dine behov, men hvis du ikke har nogle specifikke krav, kan der være mange gode muligheder på markedet.

Du skal også tænke over faciliteterne. Hvis det for eksempel er en lejlighed, er det en god idé at sikre sig, at der er en elevator, ligesom det også er en god idé at vælge et sted med indkøbsmuligheder, læge og også gerne familie i umiddelbar nærhed.

Private udleje og ældreboliger

Der er et hav af forskellige muligheder, hvis man gerne vil bo til leje.

Private udlejere er der nok af, men her gælder det om at være grundig i sin research, så man ikke risikerer at blive snydt.

Du kan også søge om at få en ældrebolig. Disse tilbydes gennem kommunen, og de er specielt indrettet til seniorer.

Det kan desuden være en god idé at skrive sig op på diverse ventelister tidligt, da der nemt kan være måneder, hvis ikke flere års ventetid på de mest attraktive boliger.

Få styre på rettigheder og økonomien

Inden du skriver under på lejekontrakten for din nye bolig er der dog stadig nogle ting, du bør få tjekket op på.

For det første skal du overveje, om huslejen passer til dit budget, og om den overhovedet er rimelig for det område, du flytter til.

Nogle lejeboliger har også fællesarealer, og her kan der være udgifter til vedligeholdelse og lignende. Overvej, om du er typen, der vil gøre brug af fællesarealerne, så du faktisk får noget ud af det, du betaler til vedligeholdelse af de områder.

Der kan altid opstå uventede økonomiske udfordringer, så du bør ikke sige ja til en husleje, hvor du kun lige kan dække alle dine faste udgifter.

Mange lejeboliger har fælles tøjvaskerier, og det kan også være, det er det rette for dig. Når det så er sagt, ligger mange af den type fællesvaskerier ofte i kældre, og der er ikke altid elevator fra stueetagen og ned i kælderen. Overvej derfor, om du vil være i stand til at fragte vasketøjet til og fra kælderen via trappen.

Endelig bør du også undersøge, om du har mulighed for at få boligstøtte. Som pensionist kan du være berettiget til tilskud, der reducerer din husleje, så kontakt kommunen for at høre, om det er noget, der kan hjælpe dig.