Læser du bøger? Hvis du vælger disse genrer, kan du leve op til 2 år længere

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Tænk, at der virkelig er sådan en sammenhæng!

En af karaktererne i Game of Thrones-bøgerne, som er skrevet af George R. R. Martin, siger på et tidspunkt:

"En læser lever 1000 liv, før han dør. Den, der aldrig læser, lever kun et enkelt."

Man kan mene om den påstand, hvad man vil, men ser man i virkelighedens videnskabelige litteratur, viser det sig, at læsning faktisk har en direkte indvirkning på livet.

Ikke i form af, at vi nødvendigvis lever flere liv - men i form af, at det faktisk forlænger det liv, vi er i gang med!

Giver 2 år mere

En videnskabelig artikel fra 2016 med titlen "A chapter a day: Association of book reading with longevity" handler om en undersøgelse, hvor man dykkede ned i 3635 menneskers læsevaner og levetid.

Resultaterne viste, at det ikke er ligegyldigt, hvad du læser, hvis du gerne vil forlænge dit liv.

For hvor mennesker, der hovedsageligt læste magasiner og aviser ikke viste en mærkbar forøgelse i forventet levetid, forholdt det sig markant anderledes for dem, der læste skønlitteratur.

Faktisk viste resultaterne, at mennesker, der læste netop den form for litteratur i gennemsnit levede 23 måneder mere end de, der ikke læste skønlitteratur.

Derudover viste undersøgelsen også, at den generelle dødelighed i løbet af 12 år var hele 20 procent lavere for læsere af skønlitteratur.

Hvordan hænger det sammen?

Det er nok de færreste af os, der ligefrem går en tur, imens vi læser en bog, så hvordan kan det at læse skønlitteratur have så stor en indvirkning på vores sundhed, når vi ikke får livsvigtig motion, imens vi læser?

Forklaringen skal, ifølge forskerne, findes i, at det at læse og skulle bruge vores fantasi til at forestille os mentale billeder af, hvad vi læser, simpelthen træner hjernen og holder den i form.

Og noget kunne tyde på, at det ikke behøver at være særligt meget om dagen, vi skal læse, for at få gavn af de positive effekter - i hvert fald ikke, når vi er yngre.

Ifølge den internationale Pisa-undersøgelse, der vurderer børns læsefærdigheder, kan så lidt som 20 minutter om dagen være nok til, at børn rykker et helt skoleår i læsefærdigheder - og det har så den afledte effekt, børnenes generelle chancer for succes senere i livet bliver markant forbedret på en række områder.

Så måske skulle man overveje at slukke for fjernsynet her i weekenden og i stedet puste støvet af en af bøgerne på hylden ...