Hvorfor smagte kød bedre i gamle dage?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Kan det passe at kødet smagte bedre dengang? Nyslagtet oksekød skal generelt modnes, før det er klar til at skulle spises.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Vi har alle hørt vores bedsteforældre fortælle at kød smagte bedre i gamle dage.

Vi har talt med Gastrofun.dk, som er en blog på nettet med fokus på mad, teknikker inden for kød modning, tilberedning og råvarer om spørgsmålet. De giver er enige med os i, at det er rigtigt.

Hvordan kan det passe at kødet smagte bedre dengang?

Per Asmussen fortæller:"Nyslagtet oksekød skal generelt modnes før det er klar til at skulle spises. Det indeholder både mælkesyre og en masse gavnlige enzymer fra dyrets opvækst og fra slagteprocessen. Formålet med at modne kødet, er at kødet kommer af med mælkesyren, der ikke smager godt og samtidig udnytte enzymerne til at mørne kødet, inden det skal spises."

Grundlæggende så findes der to forskellige metoder til at modne kød med:

  • Dry-aged eller dry-aging/krogmodning/tørmodning. Det er som navnet antyder det, oksekød som er tørmodnet. Metoden er kendt fra gamle dage og går ud på at tørre kødet over en længere periode. I Danmark kendes metoden mest som krogmodning. Processen bag gør, at fugtigheden i kødet reduceres og smagen koncentreres. Mælkesyren kan fordampes fra kødet ved en modningsproces der tidligere bestod af at kødet hang i kroge i et kølerum. Deraf udtrykket krogmodnet eller bare modnet. En sidegevinst ved denne proces er at en del af vandet fra kødet også trækker ud og fordamper. Dermed opnår man et stykke kød med en dybere rød farve og en mere intensiv smag. Sideløbende med denne proces, går enzymerne i gang med at nedbryde den kraftigste bindevæv, som er det der opleves sejt når vi tygger på et stykke dårligt kød.

  • Vådmodning. I dag bliver kød slagtet og modningen forgår i vakuumpakningen på vej ud til butikkerne og forbrugerne. Det sparer producenterne for en masse omkostninger, da de ikke skal have kødet hængende før det skal pakkes. Problemet er bare at kødet ikke har muligheden for at komme af med mælkesyren. ”Derfor kan Bedstefar faktisk godt have ret når han siger at kødet smagte bedre i gamle dage” siger Per Asmussen fra Gastrofun.dk.

Så næste gang du står ved ved køledisken, enten hos din slagter eller i dit lokale supermarked - så vælg krogmodnet/dryaged kød.

Smagen er mere intens og det smager mere af oksekød og de gode gamle dage.