Hvor meget af din pension vil du undvære - for at betale gebyrer til banken?

Skrevet af Redaktionen

Forbrugerrådet Tænk advarer nu mod bankernes investeringsforeninger, som kræver gebyrer svarende til flere års pension.

Når vi sparer op til vores pension, er der mange, der sparer op i en investeringsforening. Det gælder også de penge, vi selv har sparet op ved siden af pensionen. Men det kan bare gå hen og blive en dyr løsning, som ikke ret mange forholder sig til, hverken mens man sparer op, eller når man skal have udbetalt sine penge.

Forbrugerrådet Tænk har fundet ud af, at kunderne typisk betaler omkring 1,5 procent af deres opsparing i årlige omkostninger til bankernes investeringsforeninger, derfor har de lige nu indledt en kampagne, der er rettet mod de bankejede investeringsforeninger.

I flg. Politiken vil 1 % i årlige omkostninger svare til, at lønmodtageren skal blive ca. fire år længere på arbejdsmarkedet, før gebyrerne er betalt af. De høje gebyrer resulterer i at den enkelte forbruger går glip af rigtig mange penge i løbet af opsparingsperioden.

Forhold dig til gebyrerne og lav en forhandling

Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet Tænk, opfordrer forbrugerne til at tage en snak med deres bank for at få forhandlet en bedre aftale på plads - eller simpelthen skifte til en anden investeringsforening med lavere gebyrer.

Ifølge Politiken, er formanden for regeringens Penge- og Pensionspanel, Økonom Carsten Tanggaard, dybt forundret over, at så mange danskere accepterer de høje omkostninger: ”Som forbrugere har vi ikke ret meget forståelse for betydningen af de høje omkostninger, vi betaler for vores opsparing. Op mod en tredjedel af afkastet på det, vi sparer op i et livsforløb, forsvinder faktisk i omkostninger og gebyrer. ”

Bankerne har dog en hel anden opfattelse

Birgitte Søgaard Holm, direktør i Finans Danmark, fortæller ligeledes til Politiken: ”Jeg kan ikke genkende billedet af, at omkostningerne er skruet op. Men jeg vil gerne understrege, at man ikke kun kan se på omkostningerne. Det er lige så vigtigt at forholde sig til risikoen og til det afkast, banken formår at hente hjem til den enkelte kunde.

Så er det så op til den enkelte, om man blindt vil fortsætte med at acceptere den slags udgifter, eller man vil tage tyren ved hornene og kigge på de omkostninger, der er forbundet med renter og gebyrer.
Kilde: Politiken