Hvilken slags pensionist vil du være?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

At blive pensionist kan være en grænseoverskridende overgang, som sætter tanker i gang hos de fleste, specielt fordi betegnelsen ’pensionist’ ofte giver associationer til en person, som er gammel og nedslidt, og som nu er kommet til et stadie i deres liv, hvor man praktisk talt har et ben i graven. Fra at være en aktiv del af samfundet, står man nu udenfor.

Pensionister i dag passer dog langt fra på denne beskrivelse. Pensionister i dag har næsten mere travlt, end mens de var på arbejdsmarkedet. En pensionisttilværelse giver nemlig tid til at fordybe sig i ens interesser, at rejse, lave frivilligt arbejde og generelt bare se mere til familie og venner. Men med denne nye forståelse af, hvad en pensionisttilværelse for nogen kan være, efterlader den også andre pensionister med følelsen af et forventningspres om, at pensionisttilværelsen er en tid, hvor man skal realisere sig selv. Hvad skal man stille op, hvis man ikke nødvendigvis har en masse interesser, man ønsker at dyrke og nye hobbyer, man ønsker at afprøve? Herunder finder du inspiration til, hvordan du kommer i gang med din nye tilværelse fyldt med kvalitet og passion:

 Start et sted

Når man har haft et travlt arbejdsliv, er det ikke altid, at man har haft mental og fysisk energi til at få dyrket sine interesse og omgangskreds. Det kan resultere i, at man har glemt det, man egentlig synes var spændende før i tiden. Det kan derfor tage tid at genfinde sin passion og mærke efter, hvordan forskellige interesser eller aktiviteter skaber glæde og energi i ens liv.

For det første er det vigtigt, at man ikke stresser for at komme i gang. Tag en periode, hvor du slapper helt af og start herefter langsomt op ved at begynde at snuse til et par nye aktiviteter. Tag gerne udgangspunkt i noget, du kender. Måske du altid har haft en lyst til at blive bedre i et køkken, eller måske du gerne vil have inspiration til nye retter. Biblioteket har uanede mængder af kogebøger, du kan finde inspiration i, men derudover finder du også opskrifter i blade og på gode hjemmesider. Måske du igennem dit liv har haft en særlig forkærlighed for det italienske køkken, hvorfor så ikke sætte dig for at lære at lave 3-4 af dine ynglingsretter? Eller måske har du konsekvent altid klippet gode opskrifter ud af ugebladene med ambitionen om at afprøve dem. Nu er tiden inde til at sortere i – og afprøve dem.

Eller måske, du altid har haft lyst til at blive bedre til at læse bøger, men aldrig kommer længere end til de første par sider i en bog. Måske du har fat i den forkerte genre eller måske du bare har fundet en kedelig bog. Rådfør dig med en bibliotekar, som kan forslå en spændende bog, der er nem at komme i gang med. At sætte sig ned og læse en god bog er noget, man skal øve sig på. Det kommer ikke nødvendigvis naturligt, hvis man ikke har fået interesse for det allerede som barn eller ung. På de fleste biblioteker afholdes der desuden læsegrupper, hvor man til hver gang skal have læst en bog, man efterfølgende snakker om. Det kan være en strategi til at fastholde sig selv til læsningen, indtil interessen kommer naturligt.

Er du mere til spil, fordi det underholder bedre, er der spilleklubber, hvor man mødes og spiller sammen. Det kan være spil som bridge, poker eller bingo. Det er desuden en god mulighed for at være social med andre ligesindede.

Find sammen med andre ligesindede

Du er ikke alene – der findes andre derude, som er i lige så stor vildrede over, at de måske ikke helt ved, hvad de skal tage sig til. Find ligesindede i din omgangskreds, som du kan udforske alle mulighederne sammen med, eller meld dig ind i en pensionistklub, hvor I laver forskellige aktiviteter sammen. På den måde får du mulighed for at afprøve lidt forskelligt i et fællesskab – hvem ved, måske du finder din nye store passion.  

Har du altid haft en lyst til at rejse, men har du ikke nogen at gøre det med, så findes der temarejser også for pensionister. Det kan være kulturrejser, hvor I udforsker bestemte kulturer eller seværdigheder, det kan være historiske rejser, som tager jer forbi steder, hvor historiske begivenheder har fundet sted, det kan også være malerferie eller rejser. Kun fantasien sætter grænser.

Et alternativ kan være et par ugers højskoleophold. De fleste højskoler holder 1-2 ugers kurser i ferierne, hvilket både giver socialt samvær og udforskning af nye mulige interesseområder.