Hvert 4. hjerte/kar tilfælde skyldes tobak

Livet som pensionist

17/1/22 | 15:45

Skrevet af Redaktionen

At rygning øger ens risiko for at få kræft betydeligt, er der ikke noget nyt i – men det er nok de færreste, der ved, at rygning også er en primær årsag til hjerte/karsygdomme herunder at få en blodprop i hjernen.

Hver fjerde dansker dør i dag af en hjerte/karsygdom

1 ud af 4 hjerte/kar tilfælde kan relateres til rygning.

Fuldmægtig Hanne Vibjerg, fra Sundhedsstyrelsen fortæller: ”Man vil jo umiddelbart forvente, at risikoen for at udvikle en sygdom er ti gange så høj hos rygere, der ryger 10 cigaretter, som hos personer der ryger 1 cigaret dagligt.
Men det er ikke tilfældet, når vi ser på risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdom eller blodprop i hjernen.
Risikoen forbundet med at ryge én cigaret hver dag, betyder en stigning i risiko på 65 % sammenlignet med en, som aldrig har røget.
Derfor kan man ikke sige, at der er et ”sikkert” niveau”.

469.000 personer, som hjertepatienter

Ifølge Hjerteforeningen lever 469.000 personer, som hjertepatienter i Danmark, og stadig flere overlever og lever med en hjerte/karsygdom herhjemme.
Men når man lever med en kronisk lidelse, vil det ofte præge ens livskvalitet i mange år.

Få professionel hjælp til rygestop

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man bruger de muligheder, der er for at få hjælp til sit rygestop, for eksempel ved at tilmelde sig et rygestop i kommunen eller ved at ringe til Stoplinien. Man ved på baggrund utallige forsøg/erfaringer, at professionel støtte øger sandsynligheden for at blive eksryger.

Hurtig og positiv effekt ved et rygestop, uanset hvor længe man har røget.

”Det bedste er, at der er hurtig og positiv effekt ved et rygestop, uanset hvor længe man har røget. Det er godt for hjertet praktisk talt med det samme, efter at man er stoppet. Også selvom det kan føles helt anderledes i starten.
På den lidt længere bane, dvs. efter 1-2 år, er risikoen for at få en blodprop halveret, og efter 10-15 år er risikoen for at få en blodprop den samme, som hos en person, der aldrig har røget,” siger Hanne Vibjerg.

Kilde: SST