Sådan kommer du planlægning i forkøbet ved dødsfald og begravelse

Skrevet af Redaktionen

Det kan være svært at forholde sig til planlægning af tiden, efter en person siger farvel.

Der stilles ofte mange spørgsmål i forbindelse med den sidste afsked som f.eks. valg af bedemand og begravelsesforretning, begravelsens forløb og de efterfølgende opgaver. Som pårørende skal der træffes mange valg, men man kan i forbindelse med sin egen død hjælpe dem på vej. 

Hjælp dine pårørende på vej

Når en person siger farvel til livet, efterlades i nogle tilfælde dokumenter med ønsker i forbindelse med begravelse og afsked, og et sådant dokument kan være en stor hjælp for pårørende. Det kan derfor være en god idé at gøre sig nogle overvejelser og tanker i forbindelse med sin død og begravelse, da dette kan komme de pårørendes planlægning til gode.

I forbindelse med sin egen død er det bl.a. vigtigt at overveje, hvordan man ønsker sin afsked arrangeret. Der skal foretages mange valg om bl.a. hvor personligt man ønsker, at kiste og urne samt gravsten og tøj skal være. Derudover kan man have specifikke ønsker til f.eks. dødsannonce og udsmykning af kirke, kiste og gravsted, og disse kan for pårørende være vigtige at imødekomme med henblik på at få en personlig afsked og vide, at afskeden forløber, som du har ønsket dig. For nemmest at få styr på overvejelserne, kan de nedskrives eller fortælles, men det kan være svært at tale med sine nærmeste om døden.

Begravelsesforretninger og bedemænd kan være en hjælpende hånd

De mange overvejelser er almindelige at gøre sig, men de er også svære at få fortalt. I den forbindelse kan du hente hjælp hos forskellige begravelsesforretninger og bedemænd.

De kan samtidig hjælpe dig med, hvilke overvejelser der er relevante for netop dig, og derfor give en hjælpende hånd til at komme planlægning af netop din afsked i forkøbet.

Det giver altid god mening at undersøge, hvilken bedemand, der er i nærheden af dig, så kan du række ud, når det bliver nødvendigt.