Her er det bedste land at gå på pension i: Det er ikke Danmark

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er særligt et område, der trækker ned i vurderingen af Danmark.

I 2050 skønner man, at 30 procent af verdens befolkning vil være 65 år eller ældre.

Nogle lande er rimeligt forberedte på den ændrede demografi med betydeligt flere ældre, og herhjemme var valgkampen da også fuld af diskussion og forslag til, hvordan vi skal gøre os klar til at sikre alle de, der går på pension inden for en overskuelig fremtid.

Natixis Global Retirement Index (GRI) laver løbende vurderinger af, hvilke lande det er bedst at bo i, når man trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet, og deres tal for 2022 er klar.

Inden vi går i dybden med tallene, vil jeg lige forklare, hvad indekset kigger på, når vurderingen laves:

  • Helbred: Landets sundhedsudgifter per indbygger, forventet levetid og personlige udgifter på helbreddet

  • Livskvalitet: Glædesniveau, adgang til rent vand og sanitære forhold, luftkvalitet, andre miljøfaktorer og biodiversitet

  • Materielle goder: Gennemsnitlig indkomst per indbygger, ulighed i indkomst og niveauet af arbejdsløshed

  • Pensionsfinanser: Den statslige gæld, forholdte mellem indbyggere i den arbejdsdygtige alder og på pension, renter, inflation, skattetryk og lignende.

GRI går i dybden med i alt 18 forskellige faktorer og bruger dem til at vurdere 44 forskellige lande. Hvis du har lyst til virkelig at gå i dybden med, hvordan man faktisk omregner de forskellige faktorer til det endelige resultat, kan du finde en gennemgang på side 72 i undersøgelsen.

Men lad os få kigget på resultatet for undersøgelsen anno 2022!

Graf: Visualcapitalist.com

Graf: Visualcapitalist.com

Vort broderfolk i nord, Norge, tager førstepladsen i årets indeks. Det er særligt takket være deres høje score i helbredskategorien, og det skyldes ikke mindst, at den forventede levealder i Norge er 83 år - 9 år længere en det globale gennemsnit.

Derudover får Norge også den højeste vurdering i forhold til staten overordnet set. Det bunder for eksempel i, at niveauet af korruption er meget lavt, der er politisk stabilitet, og regeringen og staten betragtes generelt som effektive.

Danmark er trods alt med i top 10, men vi skal helt ned til nummer 9 på listen for at finde Dannebrog. Det er særligt helbred og livskvalitet, der trækker vores resultat op, men pensionsfinanserne trækker os altså et stykke ned i forhold til for eksempel Norge.

Hvis man rangerer landene i undersøgelsen efter netop den faktor, er Danmark faktisk helt nede på en 20. plads efter lande som Tjekkiet, Malta, USA og Israel.

Hvad de nærmere årsager er til, at vi ikke får et særligt godt resultat på det punkt, skal man dykke nærmere ned i tallene for at finde ud af.

Du kan finde hele GRI-rapporten ved at klikke her.