Disse typer bedsteforældre slår deres børnebørn

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

I Danmark er det forbudt at slå sine børn, det stopper dog ikke disse pensionister fra at tæske de unge

Heldigvis er der ikke tale om fysisk eller psykisk vold, men derimod en gruppe af social medie personligheder, der hitter hos de unge selvom de er godt oppe i årene.

Grandfluencere

Denne gruppe kaldes grandfluencers, en kombination af ordene grand(mother og -father) og influencer. Beskrivelsen bruges om medlemmer af den ældre generation, som kommer ind på de sociale medier med stor succes og mange følgere.

Lederne af grandfluencer fænomenet hedder Retirement House og består af seks pensionister, der har næsten fem millioner følgere på TikTok. De nyder at have det sjovt og te sig åndsvage ligesom deres yngre TikTok kollegaer, og det er netop dem, der følger med i Retirement House.

”Den generation er så støttende overfor os, og de nyder det. Jeg tror det er fordi de forventer at deres alderdom vil se sådan her ud – i al fald mere som vores end alt muligt andet” udtaler Patti Yulish på 82 til AARP.

Ønsker livserfaring og støtte

Det er dog ikke kun de gakkede og ungdommelige pensionister, der har succes hos de yngre følgere. Der er f.eks. TikTokkere som Bo, der laver videoer med alle de råd han har fået af sin far og delt med sine egne børn eller Charlotte Simpson, der med sine rejsedagbøger på Instagram viser, hvordan man nyder sit otium til fulde.

Ifølge flere af grandfluencerne handler det for deres overvældende fanskare om, at de mangler den ro, støtte og erfaring bedsteforældre kan bidrage med.

Diane Shiffer, der deler rolige videoer med bedstemoderlige råd og opmuntringer fortæller hvordan hun regelmæssigt får kommentarer fra hendes følgere om, at de har fået mod til at kaste sig ud i nye projekter på grund af hendes råd eller at de lige har mistet en bedstemor og at Diane afgiver den samme energi.

Livsbekræftende videoer fjerner stigma

De mere skøre videoer er med til at vise en side af livet som pensionist som mange unge ikke forventede. Der grines nemlig ikke af dem, men med dem. Ifølge Gaylynn Baker fra Retirement House handler det ikke om at gøre grin med ældre, men om at gøre grin med, hvordan mange ser på ældre. Dette syn på situationen bakkes op af hendes kameramand og stifter, Brandon Chase på 26, der fortæller hvordan projektet har ændret hans opfattelse af alderdom og at han er overrasket over energiniveauet hos sine nye, ældre venner.