Depression blandt ældre falder: I denne alder er vi mindst deprimerede

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er dog også perioder, hvor det ser ud til at gå kollektivt ned ad bakke med lykken

Depression blandt ældre er faldet markant over de seneste to årtier, mens antallet af unge med depression er steget.

Ifølge data fra den store norske folkesundhedsundersøgelse HUNT (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag) er forekomsten af depression blandt 70-årige halveret siden 1995.

Det faktum står i stor kontrast til mange unges forestillinger om, at den sidste del af livet er en trist og udfordrende periode.

Sådan skriver ABC Nyheter.

Her stiger forekomsten af depression

Eivind Aakhus, der er leder af mental sundhed ved Nationalt Center for Aldring og Sundhed, fremhæver, at den første tid efter pensionering ofte er præget af lykke.

FN's World Happiness Report bekræfter, at ældre mennesker generelt har større livsglæde end de yngre generationer.

Dog ændres billedet markant efter 80-årsalderen, hvor forekomsten af depression stiger igen.

Eivind Aakhus forklarer, at tabet af venner og familie samt sociale ændringer kan føre til øget risiko for depression og ensomhed, og at især mænd over 85 år er i risikozonen.

Sundhedsfaglige eksperter peger på, at flere af de sygdomme, der ofte opstår med alderen - samt øget medicinforbrug - kan være medvirkende årsager til depression.

Derudover er ældre ofte mindre tilbøjelige til at søge hjælp for at få bearbejdet deres mentale helbred. Det gør det vanskeligt for praktiserende læger at identificere og behandle depression effektivt.

Klar opfordring

Eivind Aakhus og andre forskere opfordrer til, at man styrker indsatsen for at opdage og behandle depression blandt ældre.

Depression bør ikke ses som en uundgåelig del af alderdommen, og det er værd at huske på, at der er flere muligheder for behandling.

Derudover skal det nævnes, at social kontakt og fysisk aktivitet spiller en væsentlig rolle i at forebygge ensomhed og depression blandt ældre, hvorfor lokale initiativer kan være guld værd for de ældre borgere.