De færreste danskere ved det: Det skader MERE med alderen

Skrevet af Redaktionen

Det er vigtigt at have fokus på indtaget af alkohol som ældre. Der er nemlig større risiko flere tømmermænd og større risiko for skader og sygdom.

Ældre mennesker er mere følsomme over for alkohols virkning på både kort og langt sigt, skriver forskerne i en svensk rapport om ældre og alkohol.

De fleste drak væsentligt mere end da de var yngre, men tømmermændene blev flere i takt med, at der kommer flere lys i lagkagen til fødselsdagen.

Der er faktisk videnskabelig dokumentation for, at alkohol påvirker os anderledes med alderen både i form af flere tømmermænd og større risiko for sygdom og ulykker, viser den svenske rapport. Med alderen falder muskelmassen og mængden af vand i kroppen. Det giver højere og mere længerevarende alkoholkoncentrationer i blodet - sammenlignet med hvis en yngre person drikker det samme.

Der er altid risiko for helbredet, når man drikker alkohol

Når man drikker alkohol er det altid risiko for helbredet, lyder Sundhedsstyrelsens udmelding. Man ved nu at der er lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd.
Men man ved også at der er høj risiko for at blive syg på grund af alkohol, hvis man drikker mere.

Alder og forsigtighed med alkohol følges ad

Jo ældre man bliver, skal man være særlig forsigtig med alkohol, og Sundhedsstyrelsen anbefaler også, man skal stoppe før 5 genstande ved samme lejlighed.

Den svenske rapport om ældre og alkohol fortæller også, at ældre mennesker er mere følsomme over for alkohols virkning på både kort og langt sig.

”Det kan forklare, at risikoen for sygdomme og ulykker også stiger selv ved relativt små mængder alkohol,” udtaler Sven Andresson, professor i socialmedicin ved Karolinska Institutet.

Mindre kalk i knoglerne

Jens Meldgaard Bruun, klinisk professor og overlæge ved Aarhus Universitetshospital og Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, samtykker og fortæller: ”Når man bliver ældre, har man mindre kalk i knoglerne eller direkte knogleskørhed, som sammen med alkoholindtagelse giver større risiko for at falde og få brud”.

”Der er desværre ikke en mirakelkur til at gardere sig mod tømmermænd, sygdom og ulykker. Den letteste løsning er ganske enkelt at drikke mindre, nogle oplever, at de bliver hurtigere berusede med alderen, så de skal drikke færre genstande,” siger han og tilføjer:

”Baggrunden for det er en kombination af den aftagende muskelmasse, og at man ofte bliver dårligere til at få drukket vand. Det kan ellers hjælpe til at forebygge tømmermænd, fordi alkohol har en vanddrivende effekt. Den vanddrivende effekt betyder også, at man taber nogle af kroppens salte, og derfor skal man også sørge for at spise,” slutter Jens Meldgaard Bruun.

Overforbrug af udvikler sygdomme

Som nævnt kan man udvikle en lang række sygdomme, som en direkte konsekvens af et stort, kontinuerligt alkoholforbrug.

Et stort, kontinuerligt alkoholforbrug vil sige, at man gennem mange år har haft et dagligt forbrug eller overforbrug af alkohol i forhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Risikoen stiger jo flere år, man har indtaget alkohol

Med antallet af år kommer der nemlig også en risiko for en lang række andre problemer, som for eksempel alkoholdemens og øge risikoen for kræft.

Jo flere år man indtager alkohol, jo større er risikoen for at udvikle alkoholrelateret cancer fordi alkohol øger risikoen for kræft i organer, der er i kontakt med alkohol. Det gælder både mundhule, svælg, spiserør, strube, bryst, lever, tyk- og endetarm ifølge Kræftens Bekæmpelse

Kilde: Den svenske rapport om ældre og alkohol er lavet af IOGT-NTO, Svenska Läkaresällskapet, Svensk Sjuksköterskeförening og CERA ved Göteborgs universitet i samarbejde med Stiftelsen Ansvar för Framtiden.