Bliv rejseklar: At rejse er at leve

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Udtrykket ’at leve er at rejse’ har megen sandhed i sig. Det er vores individuelle ansvar at udvikle os som mennesker, gennem hele vores liv. En gammel hund kan nemlig sagtens lære nye tricks – det handler bare om at rejse ud og gøre det.

Lær noget nyt – hele livet

Som sagt handler livet om at lære til sig og opleve noget nyt – hele vejen igennem. At lære til sig gennem hele livet vil forbedre din livskvalitet, og endda forlænge dit liv.

En væsentlig del af et menneskes sundhed handler om, at blive stimuleret. Hjernen skal stimuleres gennem hele livet, for ikke at gå ’i stå’. For at stimulere hjernen skal man gerne lære noget nyt, se nye ting, tale andre sprog og opleve nye og spændende ting.

Et andet punkt i at holde sig sund og rask er modsat, at huske at slå hjernen helt fra engang imellem. Og findes der en bedre måde at koble stimuli med afslapning end at tage på en god ferie?

Hvis du på den ene eller den anden måde er forhindret i at tage ud at rejse, findes der heldigvis mange gode alternativer indenfor landets grænser. Her kan du finde god inspiration til både aktiviteter og sundhedsfremmende oplevelser i alle aldre.

Spring over det forventede

Pensionistrejser er meget andet end ture over grænsen og primitive rundvisninger og foredrag, om alt hvad der i forvejen kan læses i turistguiden. Her følger et par korte tips og en forklaring til, hvilke aktiviteter I ellers kan fornøje jer med på ferien:

  • Madlavningskursus i Italien

I stedet for den trivielle tur til Pisa i følgeskab med resten af Europas turister kunne I med fordel tage ud i de mere afsides egne af det smukke land. Italien har en rig madkultur som selvfølgelig skal smages! Der ligger dog megen læring og morskab i selv at skulle stå bag kødgryderne og lave de famøse italienske retter. Derfor anbefaler vi at tage et madkursus i Italien. Lad en rigtig italiensk mama lære jer at lave mad med passion og kærlighed, som med garanti vil være en oplevelse der smitter positivt af på både krop og sjæl.

  • Vinsmagning i Frankrig

Når I alligevel er kørt hele vejen og nu ligger med campingvognen ved Gardasøen, skal I da selvfølgelig opleve det, som Frankrig er noget nær verdensmestre i, nemlig vin. Hvis I alligevel har taget bilen med, er der ingen undskyldning for ikke at hive en dag ud af dase-kalenderen og køre ud til en af de mange vingårde, som findes overalt i det frodige land. Mange vingårde tilbyder dagsture, som både inkluderer inspicering og plukning af druer direkte fra druestænglerne, samt vinsmagning og efterfølgende middag om aftenen. På disse ture kan man være med ligeså meget man orker. Hvis ikke knæene holder til endnu en tur langs vinrankerne, må man altid parkere rumpetten og/eller rollatoren og i stedet nyde den med garanti storslåede udsigt over vinmarkerne.

Der behøver ikke være et decideret tilbud eller arrangeret tur at tage på. det handler bare om, at springe noget af det trivielle over, og i stedet tage ud og opleve noget andet. Selv det at tage bussen et fremmed sted kan være en oplevelse – det er hvad man gør det til.

Pak det rigtige, ordentligt!

Om det er tanken om at skulle slæbe rundt på bagage eller det medicinskab, der ofte er en del af alderdommen, der afstår den ældste generation fra at rejse mere, kan man ikke sige direkte. Vi vil dog gerne slå et slag for, at disse parametre bliver manet til jorden.

Først og fremmest handler det om, at pakke ordentligt. Det er meget forståeligt at ældre mennesker ikke holder til, at skulle bære rundt på tunge kufferter i timevis. En god ide er derfor at investere i en kuffert med hjul, som bagagen ikke belaster ryg eller knæ, eller holder nogen tilbage for at rejse. Et andet godt råd er, at finde en kuffert som kan holde til at man sidder på den, nøjagtig som man ville bruge en rollator. Derfor bliver eventuel ventetid i lufthavne osv. mere overkommeligt.

Et andet parameter er, at nogle ældre skal rejse rundt med hvad der ligner et apotek. Lad os slå fast med det samme – det er der ingen skam i! Få eventuelt din læge til at bistå med hjælp til bestilling, pakning og eventuelle tilladelser i forbindelse med stærk medicin. Hvis rejsen går længere fra Danmarks grænser end vores nabolande, er det desuden en god ide at spise magnesium i tiden optil og under rejsen, for at undgå mavekneb.

Det er slet ikke så svært. Du lever stadig – rejs ud!