Historisk sprinter er død

Kendte

06/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Han er den mand, der har holdt verdensrekorden i længst tid.

Lørdag blev den internationale sportsverden et stort navn fattigere.

Den første mand, der nogensinde formåede at løbe 100 meter på under 10 sekunder, døde nemlig i en alder af 76 år.

Det oplyser World Athletics mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Visse danskere kan måske huske Jim Hines, som sprinteren hed, fra OL i 1968 i Mexico City, hvor han vandt guld i netop 100 meter løb. Det var nemlig under denne begivenhed, at Hines forcerede distancen på bare 9,95 sekunder og slog verdensrekorden.

Dermed blev han det første menneske nogensinde, der løb den ikoniske distance med en hastighed af mere end 10 meter i sekundet.

Derfor er der heller ikke noget at sige til, at Hines beholdt rekorden i hele 15 år, indtil Calvin Smith nåede ned på 9,93 sekunder på samme distance.

Ifølge BBC er Jim Hines dermed den atlet, der har haft rekorden for 100-meterløb for mænd i længst tid.

Blev football-spiller

Ved samme OL, altså i 1968, vandt Hines også guld i 4x100 meter, men efter at have opnået det, han ville i atletik, skiftede han faktisk sportsgren - og det var til noget, hvor han i den grad også kunne bruge sin hastighed.

Han blev nemlig spiller i den bedste amerikanske fodboldliga, NFL (altså amerikansk fodbold), hvor han spillede for både Miami Dolphins og Kansas City Chiefs.

Det blev dog kun til et begrænset antal kampe i den nye sportsgren.

"World Athletics er meget trist over at høre, at den legendariske amerikanske sprinter Jim Hines døde lørdag," lyder det fra det internationale atletikforbund i en udtalelse.