Overvejer du at få hund? Sådan finder du den perfekte til dig

Kæledyr

22/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Når det kommer til at vælge den rette hund skal man ikke kun forholde sig til, om man synes svensk gårdhund er sødest, eller om en labrador er den bedste jagthund.

At få en hund er for de fleste en stor fornøjelse da hunden bringer glæde og kærlighed til de fleste hjem.

Men for at finde det bedste match er der flere faktorer man bør forholde sig til. Især ens egne behov er vigtige når man skal vælge den rette race af hund, men også hundens personlighed kan være et vigtigt element - hvor stor er dens jagtlyst og hvor stort er dens behov for at forsvare eget territorium.

Hvis man synes det kan være lidt en jungle, så har Dansk Kennel Klub lavet en hjælpsom guide.

En hund til ethvert behov

Hunde blev tidligt i menneskets udvikling domesticeret og hjalp til med at beskytte deres dyr og jage. I takt med at mennesket udviklede sig, så gjorde vores behov også. Det betød at de krav vi havde til vores hunde udviklede sig med os.

Fra slædehunde, der skulle være stærke og kunne løbe i lang tid til vagthunde, der skulle kunne intimiderer og advare. Eller politihunde, hvor deres evner til at opsnuse alt fra spor til våben giver politiet en kæmpe fordel i deres arbejde.

Derfor er det vigtigt, at du overvejer hvilke behov du har.

Er der en stor børneflok, der har venner på besøg, der larmer og leger vildt, så bør man måske se bort fra store hunde med stort temperament. Disse hunde vil kunne risikere at antage at den voldsomme leg er til fare for deres familie og derfor reagere ved at gø eller forsøge at forsvare.

Bor du inde midt i byen i en lejlighed med lidt natur og mange andre mennesker (og dyr) omkring jer bør man tage med i beregningen, at ens hund skal bæres op ad trapperne det første år og at den skal kunne komme godt over ens med andre

Det perfekte match

Men det er ikke kun racen, man skal have med i overvejelserne. Hundens personlighed spiller også ind i, hvordan den vil passe ind i sit nye hjem.

For bedst at opleve hvalpens personlighed er det en god idé at besøge den i et miljø, hvor hunden er tryg og gerne omgivet af andre hunde.

Lever man et bekvemt liv i ro og mag, hvor man nyder sit otium med at passe have, læse bøger og lave god mad bør man med rette kigge efter den hvalp i kulet, der er lidt tilbageholdende og forsigtig i forhold til de andre.

Lever du derimod en mere aktiv livsstil med motion og meget omskiftelighed kan du få glæde af at vælge den hund, som viser mere gåpåmod og aktivitet. Denne type personlighed i hunde vil passe bedre ind i en hverdag med hyppige løbeture og aktiv leg.