Lemur fanget på overvågning: Piller næse og spiser bussemænd

Kæledyr

07/05/2023

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Skrevet af Kathrine Frich

Lemuren er en ud af kun 12 dyr, vi kender til, der piller næse

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Aye-aye primaten er det nyeste medlem af en eksklusiv klub: dyr, der piller næse.

Det skriver Natural history museum

Primaterne fra Madagaskar er for første gang blevet registreret, når de stikker deres otte centimeter lange finger næsten helt ind i deres mundhule, før de fjerner den og slikker den ren.

Det er noget, vi næsten alle har gjort på et tidspunkt i vores liv, selvom vi ikke vil indrømme det, men der er ingen god forklaring på, hvorfor vi piller i næsen.

Det er blevet foreslået at lindre irritation, få næring og støtte immunsystemet gennem årene, men endnu har videnskabsmænd ingen fast grund til, hvorfor denne adfærd nogensinde skulle have udviklet sig.

Det er heller ikke kun et særpræg ved menneskeheden.

12 primatarter piller næse

11 ikke-menneskelige primatarter, herunder chimpanser, makakaber og gorillaer, er også kendt for at pille næse fra tid til anden.

Roberto Portela Miguez er seniorkurator med ansvar for pattedyr på museet og er en af ​​medforfatterne på den videnskabelige artikel.

"Da jeg så denne video første gang, blev jeg virkelig ramt af næsepilningen," siger Roberto. 'Jeg har aldrig hørt om noget lignende før uden for mennesker. Det er en overraskelse, fordi aye-ayes er en ret ikonisk art, så man skulle tro, at det ville være blevet rapporteret et sted før nu.' fortæller han, og fortsætter:

 "Vi fik en endnu større overraskelse, da vi brugte CT-scanning til at se, hvordan næsepilningen fungerer internt, og scanningen var overvældende. Vi var chokerede over at finde ud af, at aye-ayes finger kunne nå gennem næsen næsten til bagsiden af ​​dens hals."

8 cm. lang finger

Aye-ayes har seks "fingre" på hver hånd, inklusive en pseudo-tommelfinger, der hjælper dem med at gribe og to ekstremt lange fingre, som den bruger til at finde og udvinde larver fra træer.

Desværre er deres skovhjem truet af udbredt tab af levesteder på tværs af Madagaskar, hvilket betyder, at de er klassificeret som en truet dyreart. 

Som følge heraf findes mange aye-ayes i zoologiske haver og fredningsfaciliteter. Det er også tilfældet for aben Kali, der bor på Duke Lemur Center i North Carolina, USA.

Det var at se Kali stikke sin otte centimeter lange tredjefinger helt ind i hendes næse og efterfølgende slikke næseslimet af hendes finger, der inspirerede forskningsartiklen.

Kalis adfærd blev registreret af Dr. Anne-Claire Fabre, kurator for pattedyr ved Naturhistorisches Museum der Burgergemeinde Bern og lektor ved Universitetet i Bern. Hun er hovedforfatter bag denne nye forskning og en videnskabelig medarbejder ved museet.

"Jeg var virkelig overrasket over at se det her," siger Anne-Claire. "At putte hele dens tredje finger ind i næsen er ret imponerende! Jeg prøvede at forestille mig, hvor det var på vej hen," 

CT-scanninger afslørede, at fingeren, når den indsættes, er lang nok til at passere gennem hele næsepassagen og ender i svælget mellem bagsiden af ​​munden og spiserøret. Det præcise formål er dog stadig uklart.