Dit kæledyr kan også have allergi: Dette skal du kigge efter

Kæledyr

01/2/23 | 07:23

Dine kæledyr kan også have allergi og astma. Foto: Shutterstock
Dine kæledyr kan også have allergi og astma. Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan heldigvis behandles på præcis samme måde som hos mennesker!

Selvom kalender og vejr lige nu med al tydelighed siger efterår, så er der mange danskere, der allerede nu frygter for foråret og sommeren.

Mere end 1 million danskere lider nemlig af høfeber, og heraf lyder 30 procent også af astma.

Men hvad du måske ikke ved er, at det ikke kun er mennesker, der plages af floraen - mange kæledyr er nemlig i præcis samme situation!

Vær særligt opmærksom, hvis du har en kat

Dyrlæge Richard Gowan fortæller til det australske medie ABC, at det særligt er katteejere, der skal holde øje med symptomer hos de elskede pelsklumper.

"Allergier er super normale hos alle kæledyr, men katte lider i særlig grad af en betragtelig mængde allergier og får ofte høfeber," uddyber han.

Allergi hos kattedyr viser sig oftest som allergiske reaktioner på huden, kløe og hudsygdommen dermatitis, der giver voldsomme udslæt. Astma kan derimod vise sig lidt anderledes i katte.

"Hovedsymptomet er en vedvarende og insisterende hoste," forklarer Dr. Gowan. "Vi ser mange, der slår eventuel hoste hos katte hen med, at det nok bare er en hårbold."

Men du kan godt se forskel på de 2 ting.

"Hoste er luft, og opkast er hår. Et host er et host, og en hårbold er opkast," forklarer Dr. Gowan.

Det første skridt er at få aftalt en tid med dyrlægen, hvis du ser noget, der ikke er helt normalt. Hoste, opkast, nys, hvæsende vejrtrækning, hvad som helst der skiller sig ud.

Allergier hos katte er, ligesom hos mennesker, som regel for livet, så det handler om at finde den rette behandlingsstrategi.

"Et af de vigtigste punkter er at finde ud af, om der er nogen fødemæssige triggere også - for på samme måde som hos mennesker handler det om at minimere risikoen for at blive udsat for allergifremkaldende ting," forklarer Dr. Gowan.

Inhalatorer laves også til katte

Der er flere behandlingsmuligheder til vores elskede kæledyr, og netop for astma er det meget lig behandlingen for mennesker.

For selvom det ikke ligefrem virker som en nem opgave at få katten til at tage medicin gennem en inhalator, så er det faktisk en rigtig god plan at få fat i sådan en specifikt til katten.

"Mange kattes astma kan blive behandlet helt fint med inhalatormedicin, præcis som hos mennesker," siger Dr. Gowan.

Hvis din kat ikke virker helt vild med ideen om at putte snude og mund ind i katteinhalatoren, er det tid til at finde godbidderne frem. Gowan forklarer, at det er en læreproces for både ejer og kæledyr, men hvis din kat bare ikke vil putte hovedet ind i inhalatoren, så er der alternativer til at mindske generne fra astmaen.

For selvom inhalatorerne er den optimale behandlingsmetode, så kan oral medicin også mindske kattens symptomer i høj grad.